6. oktobar 2023 10:55

Fond za nauku: Obezbeđeno je 25 miliona evra za 97 projekata srpskih naučnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fond za nauku: Obezbeđeno je 25 miliona evra za 97 projekata srpskih naučnika

Foto: Biljana Nedeljković

BEOGRAD - Fond za nauku finansiraće u naredne tri godine 97 projekata na kojima će učestvovati oko 900 srpskih naučnika iz 91 naučnoistraživačke organizacije, u okviru programa PRIZMA.

Budžet programa je 25 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE), partnerski projekat Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke, saopšteno je iz Fonda za nauku Republike Srbije.

Istraživači će u okviru PRIZMA programa raditi na razvoju veštačke inteligencije, kreiranju inovacija i praktičnih rešenja iz oblasti biotehnologije, biomedicine i tehničkih i tehnoloških nauka, realizaciji novih ideja i stvaranju rešenja iz prirodnih nauka i matematike, kao i proširivanju znanja iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Od 660 predloga projekata, kroz veoma kompetitivni proces selekcije koji su sprovodili inostrani naučni eksperti, izabrano je 97 najbolje rangiranih projekata, navode iz Fonda.

Projekti će se baviti temama od nacionalnog i globalnog značaja, kao što su istraživanje metoda reciklaže otpada od rudarske industrije, razvijanje materijala za očuvanje kulturnognasleđa, korišćenje veštačke inteligencije za predviđanje bolesti, razvoj naprednih materijala za senzore koji se koriste u različitim granama industrije.

"Moramo da nastavimo da ulažemo u nauku, razvijamo kapacitete naših istraživača, jačamo saradnje i stvaramo nove mogućnosti za napredak čitavog društva", ističe v.d. direktora Fonda za nauku dr Milica Đurić Jovičić.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva istakla je značaj odabranih projekata i kontinuiranog ulaganja u razvoj nauke.

"Kroz finansijsku podršku EU od 31,5 miliona evra, Fond za nauku će obezbediti neophodne grantove od 16,5 miliona evra za naučnike koji će pomeriti granice znanja i razviti nova naučna rešenja", rekla je ona.

Menadžer Sektora za finansije, konkurentnost i inovacije Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Mario Gvadamiljas istakao je značaj ulaganja Fonda za nauku u istraživače i njihove izvrsne ideje.

"Oduševljeni smo što vidimo pozitivan uticaj koji Fond za nauku ima na istraživačku zajednicu u Srbiji u smislu povećanja obima finansiranja nauke i poboljšanja konkurentnosti i transparentnosti procesa selekcije projekata", rekao je on.

Pomoćnica ministra za nauku, inovacije i tehnološki razvoj dr Marina Soković je rekla da je odobreno 415 projekata.

"Gledajući kroz prizmu vremena od PRIZME, preko IDEJA, Veštačke intelegencije, IDENTITETA, Kovid19 programa i konačno PROMIS programa ostvareni su brojni rezultati: odobreno je 415 projekata sa ukupnim budžetom od 74,44 miliona evra i podržano je 2.713 istraživača iz 145 naučnoistraživačkih organizacija", navela je ona.