12. oktobar 2023 10:00

NASA pokazala fotografije prvih uzoraka asteroida koje je dostavila njena svemirska letilica

Izvor: TANJUG

podeli vest

NASA pokazala fotografije prvih uzoraka asteroida koje je dostavila njena svemirska letilica

Foto: Shutterstock.com/Nadezda Murmakova, arhiva

VAŠINGTON - NASA je pokazala fotografije i videosnimak prvih uzoraka materijala s asteroida koje je prošlog meseca donela njena svemirska sonda, što je najveći broj uzoraka te vrste donesenih do sada na Zemlju.

Naučnici i zvaničnici svemirske agencije učestvovali su u predstavljanju nalaza novinarima u sredu, u svemirskom centru Džonson u Hjustonu, prenosi AP.

Manja količina crne prašine i komadića donesena je sa asteroida Benu bogatog ugljenikom, udaljenog 97 miliona kilometara od Zemlje.

NASA-in svemirski brod Oziris-Reks sakupio je uzorke kada se namerno sudario s asteroidom pre tri godine, a ka Zemlji ih poslao zatvorene u kapsuli dok je prošlog meseca preletao Zemlju.

Naučnici su očekivali materijala bar koliko stane u jednu šolju, što je daleko više od onoga što je Japan pribavio iz nekoliko misija pre mnogo godina.

Međutim, još se ne zna tačna količina uzoraka koje je Oziris-Reks poslao, jer tek treba da bude otvorena glavna komora za uzorke, rekli su zvaničnici.

"To ide sporo i obavlja se pedantno", saopštio je glavni naučnik misije, Dante Laureta sa Univerziteta u Arizoni.

Objasnio je da su crna prašina i čestice rasuti oko spoljne ivice komore, a to je "naučno blago" jer je to materijal za koji se veruje da potiče još od nastanka Sunčevog sistema.

Pored ugljenika, materijal sa asteroida sadrži minerale gline koji u sebi imaju - vodu, rekao je administrator NASA Bill Nelson, koji smatra da je tako voda uopšte stigla na Zemlju.

To je bio jedan od primarnih razloga za sedmogodišnju misiju koja je koštala milijardu dolara - da se shvati kako se formirao Sunčev sistem, a posebno Zemlja.

Kapsula "Oziris-Reks” je sa uzorcima sa asteroida Benu sletela na Zemlju u pustinji u američkoj državi Juti prošlog meseca.

Sletanje kapsule zatvorilo je šestogodišnju misiju američke svemirske agencije i Univerziteta u Arizoni.

To je tek treći uzorak asteroida i daleko najveći koji je ikada vraćen na Zemlju radi analize, nakon dve slične misije japanske svemirske agencije koje su završene 2010. i 2020. godine.

Kao i drugi asteroidi, Benu je ostatak ranog solarnog sistema, a njegov sadašnji hemijski sastav i mineralogija su praktično nepromenjeni od formiranja pre nekih 4,5 milijardi godina.

Benu sadrži tragove o poreklu i razvoju stenovitih planeta kao što je Zemlja, a možda čak i tragove o evoluciji života.

Asteroid Benu otkriven je 1999. godine, a njegov prečnik iznosi oko 500 metara.

Kapsula "Oziris-Reks" lansirana je 2016. godine i stigla je do Benua 2018. godine. Provela je gotovo dve godine u orbiti oko asteroida, pre nego što je uzela uzorak rastresitog površinskog materijala pomoću robotske ruke 20. oktobra 2020. godine.

NASA bi danas trebalo da pokrene zasebnu misiju na udaljeniji asteroid Psiha.