24. april 2023 15:40

Hil: Region će uspeti u onoj meri u kojoj zemlje postignu međusobnu saradnju

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD -  Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil otvorio je danas konferencija Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?" i tom prilikom rekao da će region uspeti u onoj meri u kojoj zemlje postignu međusobnu saradnju i ukoliko u delo sprovede projekte koji brišu granice, poput "Otvorenog Balkana".

Na konferenciji, u kojoj između ostalih učestvuju ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović i ministarka za evropske integracije Tatjana Miščević, Hil je rekao da "Otvoreni Balkan" nije  proces koji predvodi i može da sprovede samo jedna zemlja Zapadnog Balkana već sve zemlje, zbog čega je međusobna saradnja veoma važna.

"Mislim da je projekat Otvorenog Balkana posebno važan za poslovnu zajednicu", ocenio je Hil i dodao da je uloga Američke privredne komore koja je prisutna u regionu i da zbližava i umrežava sva tržišta Zapadnog Balkana.

Hil je izrazio uverenje da programi poput Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana mogu obezbediti ekonomski prosperitet Srbije i regiona Zapadnog Balkana, ali i stabilnost i kooperaciju svih učesnika.

"Mislim da je veoma važno reći da Otvoreni Balkan nije samo još jedan u nizu regionalnih projekata. To je projekat koji govori preduzetničkoj zajednici da ujedinjena može biti bolja. Da možemo raditi na zajedničkom tržištu", naveo je Hil. 

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da Srbija i zemlje regiona ne izmišljaju standarde međusobnog usklađivanja i liberalizacije tržišta Zapadnog Balkana i ne prave nova pravila već ih  preuzimaju iz postojećih rešenja u praksi Evropske unije.

"Kada govorimo o međusobnom priznanju kvalifikacija, mi ne pravimo naša pravila, već ih preuzimamo iz onoga o čemu već pregovaramo u okviru poglavlja tri u pregovaračkom procesu sa EU", istakla je Miščević.

Navela je da je problem u bržem povezivanju regiona leži u nejednakom stepenu približavanja zamalja regiona u procesu EU integracija.

"Taj proces jako dugo traje. Srbija i Crna Gora su jedine dve države regiona koja su sva poglavlja, O KOJIMA JE OVDE REČ, otvorila. Sve ostale su tek u procesu skrininga, upoznavanja sa unutrašnjim pravnim poretkom ili još uvek nisu dobile ni mogućnost da krenu u taj proces", rekla je Miščević.

Dodala je da analiza AmChama možda može dati odgovor na pitanje kako ubrzati proces regionalnih integracija.
Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović rekao je da je Otvoreni Balkan bez ikakve sumnje jedan od najvažnijih projekata na regionalnom nivou.

"Povezivanje tržišta i integracija, pre svega na evropskom nivou, a pre toga na regionalnom nivou nema alternativu", poručio je Momirović.

Dodao je da je svaki drugi put, put u neizvesnost i u ekonomsku i političku stagnaciju.

"Otvoreni Balkan je najveća ekonomska i politička tema koju mi danas zajednički kreiramo", rekao je Momirović.
Naglasio je da je Otvoreni Balkan inicijativa koji je potekla kao inicijativa tri regionalna lidera - lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Ona nije nametnuta sa strane. Suština je da mi moramo biti usmereni jedni na druge. Da su ovde u pitanju naša zajednička budućnost, naše ekonomije, naša zajednička perspektiva i da mi ne možemo više da čekamo", rekao je Momirović.

Predsednik američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević rekao je da "Otvoreni Balkan" ima za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta zasnivanog na principima jedinstvenog tržišta Evropske unije, slobodnog kretanja robe i kapitala.

"Liberalizacija tokova kapitala u okviru Otvorenog Balkana je sjajna prilika za regulatore u regionu da se pripreme za veće tržište kao što je Evropska unija", rekao je Lazarević i dodao da bi "Otvoreni Balkan" morao  da se proširi na ceo region da bi bio efikasan.

Dodao je da će liberalizacija tokova kapitala ceo region učiniti atraktivnijim za nove investicije, a i da će prisutnim investitorima omogućiti lakše proširivanje svojih investicija.

Lazarević je rekao da je zahvaljujući inicijativi Otvoreni Balkan skraćeno vreme transporta robe za oko 50 odsto, a da su troškovi transporta smanjeni za nekih 80 odsto zahvaljujući ukidanju nekih administrativnih mera i naknada.

"Sve ovo je doprinelo povećanju ukupnog obima trgovine za oko 30 odsto. Takođe, poslovna zajednica dosta očekuje od sprovođenja postignutih sporazuma u domenu slobodnog pristupa tržištu rada, jer će ono stvoriti novu dinamiku na tržištu i u celom regionu", rekao je Lazarević.

Zamenica izvršnog direktora AmChama Amelija Pavić rekla je da su tri AmChama iz regiona (srpska, albanska i severnomakedonska) tokom prošle godine sprovele projekat koji se sastojao iz tri dela - istraživanje percepcije članova (o zadovoljstvu i očekivanjima od regionalnih ekonomskih integracija), trgovinska analiza (koja se bavila merenjem efekata koje članice imaju kada je u pitanju sprovođenje inicijative Otvorenog Balkana) i analizu regulatornih prepreka (slobodno kretanje kapitala u okviru Otvorenog Balkana).

"Istraživanja su pokazala da devet od 10 kompanija očekuje benefite za svoje poslovanje od jačanja regionalnih integracija", rekla je Pavić.

Dodala je da je čak jedna trećina ispitanih kompanija vrlo glasno govorila i o potrebama povezivanja sa susednim zemljama EU i da bi bilo jako dobro razmisliti o mogućnostima da do takvog povezivanja dođe.

Konferencija "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?" bavi se postignutim i mogućim unapređenjima ekonomske saradnje u regionu u sve četiri slobode kretanja. 

Poseban fokus konferencije je na postignutim rezultatima vezanim za slobodno kretanje robe i mogućnostima za unapređenje slobode kretanja kapitala u okviru zemalja koje učestvuju u inicijativi "Otvoreni Balkan".

Diskusiju o postignutim rezultatima i potencijalima dalje saradnje u ovim oblastima će pratiti predstavljanje zaključaka regionalnog istraživanja koje su sprovele Američke privredne komore u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji, pregled trenutnog stanja implementacije međunarodnih sporazuma potpisanih u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", kao i očekivanja privatnog sektora u pogledu neophodnih koraka za dalje unapređenje ekonomske razmene u regionu.