16. decembar 2022 16:50

Eskobar: Nije momenat za Otvoreni Balkan, koncentrisati se na stvari koje Crnu Goru vode u krizu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eskobar: Nije momenat za Otvoreni Balkan, koncentrisati se na stvari koje Crnu Goru vode u krizu

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

PODGORICA - Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas da Crna Gora nema potrebe da u ovom momentu odlučuje o priključenju Otvorenom Balkanu već da treba da deluje na stvari koje zemlju vode u krizu.

"Želim da budem jasan: nema potrebe da se o tome odlučuje u ovom momentu. Biće vremena za ozbiljnu raspravu o tom pitanju u budućnosti. Sada moramo hitno da delujemo na stvari koje Crnu Goru vode u krizu", rekao je Eskobar u intervjuu agenciji Mina.

Eskobar je ponovio da je Inicijativa Otvoreni Balkan pitanje o kojem konačno treba da odluče građani Crne Gore, bilo putem referenduma ili preko izabranih zvaničnika sa jasnim mandatom birača.

 

Poziv Skupštini: Ne pokušavajte da formirate vladu

Gabrijel Eskobar pozvao je danas Skupštinu Crne Gore da ne pokušava da formira novu vladu prema nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, uz upozorenje da je zemlja u dubokoj institucionalnoj krizi, skoro u kolapsu, kao i da se približava statusu nefunkcionalne države.

Eskobar je u intervjuu agenciji Mina kazao da ne vidi kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod tim uslovima.

On je rekao da je, u nedostatku potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, donošenje kontroverzne mere da se ograniče predsednikova ovlašćenja, uz ignorisanje jasnih saveta Venecijanske komisije, dodatno narušilo crnogorske demokratske institucije.