26. mart 2023 15:28

Obeležena 31. godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležena 31. godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ NENAD STUPAR

SIJEKOVAC - U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije danas je služen parastos ubijenim srpskim civilima u Sijekovcu, kod Broda, u okviru obeležavanja 31. godine od zločina nad Srbima u tom mestu.

Parastos je služilo sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske, prenela je RTRS.

Obeležavanju 31. godine od zločina nad Srbima u Sijekovcu prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, kao i načelnici opština Brod, Teslić i Šamac.

Vence su položili Stevandić i izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsedavajuće i srpskog člana Predsedništva Željke Cvijanović, konzul Srbije Dragan Protić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić sa delegacijom PS BiH, kao i predstavnici opština i gradova.

Stevandić je naglasio da su u Sijekovcu na kućnom pragu stradali nevini i nenaoružani civili.
"Zločin koji je pre 31 godine počinjen nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Broda pokazatelj je kolika je cena stvaranja Republike

Srpske, ali i zalog za njeno očuvanje", rekao je Stevandić.

Žunić je naglasio da je Sijekovac kod Broda sveto mesto.

"Danas odajemo počast žrtvama i dajemo sebi u amanet da ovo ne smemo i nećemo zaboraviti", poručio je Žunić.

Egić je naglasio da je "zločin počinjen nad nedužnim srpskim civilima pre 31 godine u Sijekovcu kod Broda prvi masovni zločin počinjen u proteklom ratu u BiH".

Organizator obeležavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

Zločin u Sijekovcu počinile su oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.