28. mart 2023 11:29

Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori traži saobraćajnu signalizaciju na ćirilici

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ioanna_alexa, ilustracija

PODGORICA - Srpski nacionalni savet uputio je otvoreno pismu premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, sa zahtevom za zaštitu ustavnih prava i da saobraćajna signalizacija bude na ćirilici.

Predsednik Saveta Momčilo Vuksanović je istakao da već više od 10 godina traže od nadležnih poštovanje ustavnih normi u delu ravnopravnosti upotrebe ćiriličnog pisma.

Ustavom Crne Gore predviđeno je u članu 13, stav 2, podseća Vuksanović, da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, ali i u članu 145 stoji da svaki propis mora biti u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

“Kako se radi o višedecenijskoj, očiglednoj, identitetskoj diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori koja se sprovodi uz saglasnost pravilnika Ministarstva kapitalnih investicija Vaše vlade, ponovo Vas molimo da snagom svoga autoriteta ispravite ovu nepravdu prema Crnoj Gori i srpskom narodu u njoj koji ćirilicu smatra svojim dominantnim pismom. Vama se obraćamo lično, jer ne verujemo u dobronamernost Ministarstva kapitalnih investicija i gospodina Ibrahimovića lično kada su u pitanju makar i Ustavom garantovana prava srpskog naroda”, naveo je Vuksanović u pismu Abazoviću.

Od vlade, kaže, traži isključivo što “nam kao građanima srpske nacionalnosti pripada i po Božjim i po građanskim pravima”.

"Molimo Vas da po hitnom postupku vlada insistira kod Ministarstva kapitalnih investicija na izmenama diskriminatorskog Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji ili na promeni Ustava koji ćirilicu neće tretirati kao ravnopravno pismo u Crnoj Gori. Vašim efikasnim postupkom rešili bi ste naš ustavom opravdan zahtev ali i izbegli nepotrebnu politizaciju i sudsku proceduru”, naveo je Vuksanović, preneo je portal podgoričke Adria tv.