12. maj 2023 09:27

Ponovo oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ponovo oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

Foto: Shutterstock.com/New Africa, ilustracija

MOSTAR - Partizansko spomen - groblje u Mostaru ponovo je oskrnavljeno iscrtavanjem dva uvredljiva nacistička simbola na samom ulazu u groblje, potvrdio je danas portparol MUP-a Hercegovačko–nertvanskog kantona Ljudevit Marić.

Marić kaže da se incident dogodio najverovatnije u noći između srede na četvrtak.

“Mi svakodnevno obilazimo Partizansko groblje i načelnik sektora za taj deo grada je u redovnom obilasku primetio da su iscrtana dva uvredljiva nacistička simbola. Policija je izvršila uviđaj, preuzela materijal sa video nadzora i traga za počiniocima”, rekao je Marić za sarajevsku N1 tv..

Nakon što se u januaru ove godine, Partizansko spomen groblje našlo među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke objavili su da je delo Bogdana Bogdanovića sada uvršteno u spisak sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Evropi za ovu godinu.

Samim tim stečeno je pravo na bespovratnu pomoć za obnovu u iznosu od 10.000 evra.

Iz Udruženja antifašista Mostara ne odustaju od zahteva da se ovaj spomenik trajno zaštiti, kao i da se oni koji godinama rade na njegovom skrnavljenju konačno kazne.