4. jun 2023 06:30

Nakon šest meseci agonije u Zambiji, Hrvati se vratili kući

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nakon šest meseci agonije u Zambiji, Hrvati se vratili kući

Foto: Tanjug video

ZAGREB - Četiri hrvatska para i njihova usvojena deca iz Konga, stigli su u subotu u Hrvatsku iz Zambije.

Posle podne su sleteli u Ljubljanu, odakle su prevezeni u Hrvatsku.

 

Zbog svega što su prošli u proteklih pola godine, biće im omogućena i psihološka pomoć ukoliko im bude bila potrebna, prenosi HRT.

Kasno poslepodne deo državljana koji su se vratili iz Zambije poslao je saopštenje u kojem su naveli da ni u najmračnijim danima nisu gubili nadu da će pravda pobediti.

Oni su se zahvalili hrvatskoj Vladi, Evropskoj uniji, kao i zambijskom advokatskom timu, a medije su zamolili da u nastupajućem periodu poštuju njihovu privatnost.

Četvoro dece - tri devojčice i jedan dečak - od danas će početi novi život u Hrvatskoj, sa novim roditeljima, a načelnica Sektora za zaštitu dece i porodice Melita Ćusek istakla je da će im ponuditi svaku potrebnu pomoć.

"Deca se moraju uključiti u programe koji su za decu, njihove majke moraju dobiti porodiljska odsustva, ima tu nekih tehničkih stvari koje treba rešiti u čemu ćemo i mi biti na raspolaganju", rekla je.

Kako podseća HRT, četiri hrvatska para u četvrtak su oslobođena na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji pošto je sudija utvrdila da nema dokaza da su počinili krivično delo trgovine decom, niti da su dokumenti o usvajanju dece lažni.

Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica rekao je u četvrtak da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inostrana sudska odluka, deca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzeli decu iz DR Konga starosti od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o usvajanju, a MUP izdao hrvatske dokumente za decu, ali su uhapšeni 7. decembra na aerodromu u Ndoli kad su s decom nameravali da napuste Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu decom.