23. jun 2023 13:43

Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge kod svinja kod Bijeljine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge kod svinja kod Bijeljine

Foto: Shutterstock.com/CHIRATH PHOTO, ilustracija

BANJALUKA - Prisustvo virusa afričke kuge kod svinja potvrđeno je u jednom porodičnom domaćinstvu u Srednjem Dragaljevcu kod Bijeljine, a kako ističe ministar poljoprivrede Savo Minić, veterinarski inspektori su od jutros na terenu.

Virus je potvrđen juče, a u međuvremenu pojavilo se još par sumnjivih lokacija.

Svinjogojci na području Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora okupljeni u Regionalno udruženje svinjogojaca zabrinuti su stanjem u Semberiji.

Farmer Ranko Sarajlić, koji raspolaže modernim objektima za proizvodnju i tov, kaže da postoje mnogi mehanizmi zaštite i kontrole.

Svinjogojci ovog dela Srpske na farmama redovno provode mere zaštite jer Resor za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška sa svinjogojcima kontinuirano provodi edukaciju od 2019. godine kada je afrička kuga svinja detektovana u Srbiji, prenela je RTRS.

Pored svih preduzetih mera Regionalno udruženje svinjogojaca je zatražilo i dodatnu proveru koju je uputilo na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svinjogojci su zabrinuti i zbog mogućnosti da detektovan veći broj žarišta zaustavi započete aktivnosti na uvozu kvalitetnog genetskog materijala u okviru podsticaja kapitalnim investicijama.