29. septembar 2023 14:21

U crkvi u Herceg Novom održan pomen stradalima u Banjskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

U crkvi u Herceg Novom održan pomen stradalima u Banjskoj

Foto: shutterstock.com/sondem, ilustracija

CETINJE - U crkvi Svetog arhangela Mihaila u Starom gradu u Herceg Novom u prisustvu velikog broja vernika služen je pomen postradalima u Banjskoj na Kosovu i Metohiji.

U pastirskoj besedi otac Obren Jovanović je rekao da od momenta kada je Gospod razapet na krstu do današnjeg dana svaki čovek pojedinac i svaki narod ima svoj krst koji treba da nosi, koji mu je Gospod dodelio.

“Mi hrišćani pravoslavni znamo da je krst, koliko god da je težak i stradalan, simbol pobede i da nakon smrti biva vaskrsenje. Upravo razmišljajući ovih dana o ovoj nesreći koja je zadesila naš srpski narod u celosti, a pogotovo onaj najbolji deo srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, koji svojim životima svedoče tu našu krsno-vaskrsnu veru, evo, i njih trojica, koje večeras pomenusmo, stradali su braneći svoje ognjište, svoju zemlju”, naveo je otac Jovanović.

Rekao je da ovi mladi momci nisu otišli da osvajaju tuđu zemlju, nisu poginuli u osvajačkom ratu.

“Nego su prosto poginuli na pragu svojih domova koje su zidali njihovi đedovi i prađedovi; pa sve unazad do svetih Nemanjića. To su vekovi i vekovi postojanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zato je ova rana teška i velika, jer što kaže naš narod – ne našla te nenadnja. E, upravo nas je našla ta nenadnja. Iako znamo da je Kosovo i Metohija mesto strašnog postojanja”, rekao je otac Obren Jovanović.

Kako je saopšteno na portalu Mitropolije crnogorsko primorske, pomen su sinoć, osim namesnika hercegnovskog protojereja-stavrofoar Obrena Jovanovića, služili paroh hercegnovski Zoran Miljanić i protojerej Mihailo Baćković, sekretar Episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.