27. novembar 2023 12:25

Dobrila Kacarska: Ne postoji zakonska prepreka da se Bugari uključe u Ustav Severne Makedonije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dobrila Kacarska: Ne postoji zakonska prepreka da se Bugari uključe u Ustav Severne Makedonije

Foto: Shutterstock.com/zefart, ilustracija

SOFIJA - Predsednica Ustavnog suda Severne Makedonije Dobrila Kacarska, izjavila je da ne postoji zakonska prepreka da se bugarska manjina uključi u Ustav Severne Makedonije.

Kacarska je, u intervjuu za bugarsku televiziju Nova, naglasila da je Severna Makedonija multietnička zemlja i da svi građani imaju jednaka prava bez obzira na etničku pripadnost.

Severna Makedonija je potpisnica Okvirne konvencije o nacionalnim manjinama, što naglašava njenu posvećenost manjinskim pravima.

Kacarska je podsetila na slučaj udruženja "Radko", koje se zalaže za očuvanje bugarskog identiteta u Severnoj Makedoniji i koje se, uprkos početnim negativnim presudama, uspešno registrovalo nakon žalbe Evropskom sudu za ljudska prava.

Kacarska je naglasila važnost pridržavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Izjava Kacarske je u suprotnosti sa stavovima najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, koja se protivi uključivanju Bugara u Ustav, navodi sofijska televizija.

Kako se ocenjuje, protivljenje VMRO-DPMNE predstavlja prepreku za odobravanje Ustavnih promena u parlamentu, a koje su ključne za pregovore Severne Makedonije sa EU.