5. decembar 2023 16:18

Rumunija pretposlednja u EU na PISA testu, na poslednjem mestu Bugarska

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rumunija pretposlednja u EU na PISA testu, na poslednjem mestu Bugarska

Foto: Shutterstock.com/smolaw, ilustracija

TEMIŠVAR - Rumunija je ponovo postigla nizak rezultat na PISA testovima sa ukupnim nivoom stručnosti 2, koji se smatra kritičnim, a skoro polovina učenika se bori da razume ono što čita.

Kako navodi Romania Žurnal, samo je Bugarska niže rangirana u Evropskoj uniji.

Ministarka prosvete Ligija Deka saopštila je da su rezultati na PISA 2022. ostali na istom nivou kao u 2018. godini, uz napomenu da Rumunija, za razliku od drugih zemalja, nije doživela značajnije padove u uspehu učenika.

U matematici, rezultati su niži od onih u 2012. i 2015, dok su u čitanju i nauci, rezultati uporedivi sa onima dobijenim u prethodnim PISA procenama od 2012, što znači da se prosečan učinak u poslednjoj deceniji u ove dve oblasti može opisati kao stabilan.

Rumunija je postigla ukupan rezultat od 428 poena, što ukazuje na nivo znanja 2, što pokazuje da je Rumunija jedna od najniže ocenjenih zemalja u pogledu obrazovanja, sa učenicima koji nemaju minimum potrebnih kompetencija.

Takođe, 51 odsto učenika je dostigao najmanje nivo 2 kompetencija iz matematike, što je znatno niže od proseka OECD-a (69 procenata).

Samo u 16 ​​od 81 zemlje koje su učestvovale u PISA testiranju 2022, procenat učenika koji su dostigli nivo 5 ili 6 premašio je prag od 10 odsto, navodi rumunski list.

Otprilike 58 odsto učenika u Rumuniji dostiglo je najmanje nivo 2 u čitanju, a prosek OECD-a bio je 74 odsto.