23. februar 2024 17:00

Tamara Vučić otvorila Sajam stečenih veština osoba sa Daunovim sindromom u Banjaluci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić otvorila Sajam stečenih veština osoba sa Daunovim sindromom u Banjaluci

Foto: Tanjug/video

BANJALUKA - Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić otvorila je danas u Banjaluci Sajam stečenih veština osoba sa Daunovim sindromom.

Ona je na otvaranju Sajma u zgradi Banskog dvora poručila da joj je drago što se ovakav događaj održava i danima koji nisu 21. mart, odnosno Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, jer to znači da se problemima tih osoba ne bavimo samo jednom godišnje.

 

"I danas poručujemo da se izazovi kao što su socijalno zapošljavanje i inkluzija ne mogu rešavati kampanjski, brinući jednom godišnje, organizujući događaje i susrete samo jednom godišnje", istakla je ona.

Supruga predsednika smatra da nikad nije previše primera iz života osoba sa Daunovim sindromom koji pokazuju da je moguće ostvarivanje čak i natprosečnih dostignuća u obavljanju poslova.

"Ovi primeri, kojima smo i danas svedočili, uveravaju nas da je njihovo osamostaljivanje ne samo moguće, već i poželjno i neophodno. Nije mali broj slučajeva u kojima će se ove osobe pokazati kao najposvećeniji i najprecizniji radnici i više nego osoba sa potpuno zdravim radnim kapacitetima", poručila je ona.

 

Prema njenim rečima, kada su ljudi sa Daunovim sindromom u pitanju, gotovo po pravilu se radi o veoma dobrim osobama i dobrim i izuzetno emotivnim ljudima.

Istakla je važnost traženja načina kako osobama sa ovim sindromom otvoriti put ka korisnom radu u zajednicama u kojima žive.

Gospođa Vučić je pozdravila to što će devet osoba sa Daunovim sindromom potpisati ugovore o stalnom zaposlenju sa Olimpijskim centrom Jahorina, ističući kako to ruši barijere i stvara nove perspektive.

Poručila je da moramo biti tu za osobe sa ovim sindromom, jer su i one deo našeg društva i žele da budu njegovi ravnopravni članovi.

Tamari Vučić je uručena prva inkluzivna zbirka pesama, u kojoj se nalaze pesme više od 30 osoba sa Daunovim sindromom, iz našeg regiona i Evrope.

Takođe, dobila je na poklon sliku drveta, koju je crtala zajedno sa štićenicima Centra.

Obišla je štandove sa izloženim proizvodima, koji su pravile osobe sa Daunovim sindromom.

Na Sajmu je prikazan trejler nagrađivanog dokumentarnog filma o radu Daun sindrom centra "Neki novi Brodvej", kao i edukativni filmovi o programu socijalne rehabilitacije.

Odigrana je i predstava "Roko i Cicibela", u kojoj su glumile osobe sa Daunovim sindromom.