21. april 2024 12:28

Eparhija pakračko-slavonska za sutra najavljuje molitveni skup povodom dana proboja poslednjih jasenovačkih logoraša

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eparhija pakračko-slavonska za sutra najavljuje molitveni skup povodom dana proboja poslednjih jasenovačkih logoraša

Foto: Shutterstock.com/marketa1982, ilustracija

JASENOVAC - Eparhija pakračko-slavonska organizovaće na dan proboja poslednjih jasenovačkih logoraša, u ponedeljak 22. aprila, molitveni skup, najavljeno je iz manastira Jasenovac.

"U Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki u ponedeljak u 09.00 časova biće služena liturgija onima koji su kroz stradanja zadobili venac svetih", saopšteno je iz manastira Jasenovac, prenosi agencija SRNA.

Preživeli logoraši iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac pokušali su 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspelo samo 169 od njih 1.073.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Logor je formiran u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

U toj najvećoj fabrici smrti na Balkanu u Drugom svetskom ratu ustaše su ubile na stotine hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od aprila 1941. do maja 1945. godine 73.316 mališana ubijeno je u ustaškoj NDH, a Hrvatska je tokom Drugog svetskog rata bila jedino mesto u Evropi u kojem su postojali specijalni logori za decu.

Samo od decembra 1941. do aprila 1942. godine ustaše su ubile 19.544 dečaka i devojčica srpske nacionalnosti, a njihov identitet utvrđivan je kasnije.