28. januar 2023 14:09

Hrvatska: Završena istraga o nestanku jahte, podnete četiri krivične prijave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska: Završena istraga o nestanku jahte, podnete četiri krivične prijave

Foto: Shutterstock.com/VaLife, ilustracija

ZAGREB - Hrvatska policija je objavila da je završena istraga o nestanku jahte Irina VU i da je protiv četvoro ljudi, koji su sprovedeni u pritvor, podneta krivična prijava.

Reč je o jahti u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Index.hr.

Jahta je bila pod sankcijama, a onda je nestala iz luke u Betini, a kako navodi hrvatski portal, posebno je zanimljivo da niko od nadležnih mesecima nije primetio da jahte nema, pošto je ona isplovila u oktobru, a sve je otkriveno tek u januaru.

Policija je saopštila da je "dovršila kriminalističko istraživanje nad četvoro hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo iz člana 15. Zakona o međunarodnim merama ograničavanja".

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni 58-godišnjak u svojstvu kapetana, uprkos uručenom Obaveštenju o sprovođenju međunarodnih mera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizovao i angažovao posadu koju su činili drugoosumnjičeni 35-godišnjak (takođe kapetan), trećeosumnjičeni 50-godišnjak i četvrtoosumnjičena 34-godišnjakinja kao i dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj meri ograničavanja", saopštila je hrvatska policija.

Prema saopštenju " ta posada je u oktobru 2022. godine isplovila jahtom "IRINA VU" sa zastavom Republike Hrvatske izvan teritorijalnog mora RH, iako je bila obuhvaćena međunarodnom merom ograničavanja raspolaganja imovinom", a na osnovu te mere "nije smela da isplovi iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru gde je bila čuvana".

Policija je nakon završene istrage sprovela u pritvor četvoro osumnjičenih, protiv kojih je podneta krivična prijava, navodi Index.hr.

Luksuzna jahta Irina VU, u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije i imala je zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na ostrvu Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik, a odatle isplovila prema Turskoj u oktobru prošle godine.

Kako je navedeno jahta je prethodno prošla policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije.

Prema pisanju hrvatskih medija, na njeno mesto u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta.