6. februar 2024 16:07

U BiH uhapšeno 17 krijumčara migranata

Izvor: TANJUG

podeli vest

U BiH uhapšeno 17 krijumčara migranata

Foto: Shutterstock.com/Jinga, ilustracija

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas su u okviru međunarodne akcije "Zip" na području Tuzlanskog kantona uhapsili 17 osoba osumnjičenih za organizovano i kontinurano krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske prema Hrvatskoj i zemljama EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici SIPA, pod nadzorom tužioca iz Odseka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, sprovode aktivnosti hapšenja i pretresa objekata i vozila.

Prema prikupljenim dokazima, pripadnici ove organizovane grupe, su pomoću svojih pripadnika koji se skrivaju na području Turske, pronalazili ilegalne migrante, koji su nakon toga redovnim letovima i avio-linijama dolazili u BiH.

Pripadnici ove organizovane grupe su u BiH vršili njihov prihvat, smeštaj, kao i pripremu za njihovo dalje krijumčarenje, najčešće u teretnim motornim vozilima, gde bi u kamionima koji voze robu na područje Nemačke i EU, ostavljali prostor za smeštaj migranata, koji bi tako bili transportovani prema EU.

Sumnja se da je na ovaj način ova grupa prokrijumčarila veliki broj ilegalnih migranata, a agencije za sprovođenje zakona u BiH i Hrvatskoj, uspele su da otkriju  i presretnu ukupno četiri transporta, sa oko 60 ilegalnih migranata.

Nakon policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, gde će postupajući tužilac, odlučiti o predlogu za određivanje pritvora ili mera zabrane, kao i daljim koracima i aktivnostima u istrazi.

Partnerske institucije i agencije u Hrvatskoj, istovremeno sprovode aktivnosti na terenu, usmerene prema osumnjičenima koji se nalaze na teritoriji Hrvatske.

Borba protiv ilegalnih migracija jedan je od prioriteta rada Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija za provođenje zakona, sa gotovo svakodnevnim aktivnostima u ovoj oblasti u svim krajevima BiH, navodi se u saopštenju.