18. januar 2023 08:59

Sud u Strazburu presudio protiv Hrvatske u slučaju smrti trojice migranata 2015. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sud u Strazburu presudio protiv Hrvatske u slučaju smrti trojice migranata 2015. godine

Foto: Shutterstock.com/ARMMY PICCA, ilustracija

STRAZBUR/ZAGREB - Sud u Strazburu presudio je protiv Hrvatske u slučaju smrti trojice migranata 2015. godine u požaru u policijskom pritvoru na Bajakovu.

Presuda je objavljena juče zbog slučaju iz 2015. godine, kada su u policijskom pritvoru na Bajakovu poginula trojica migranata koje je tamo pritvorila hrvatska policija.

Migranti su poginuli u požaru koji je izbio u podrumskim prostorijama Policijske stanice Bajakovo, koja je u to vreme delovala kao centar za zadržavanje ilegalnih migranata.

Tužbu je podneo jedini preživeli migrant Abdeljalil Daraibou, koji je u trenutku požara bio pritvoren zajedno s preminulom trojicom. On je, kako se navodi u presudi, pretrpeo teže telesne povrede.

"Sud je utvrdio da su policijska stanica i njeno osoblje očito bili loše pripremljeni za slučaj izbijanja požara te da je niz pitanja ostao neodgovoren, uprkos brzom otvaranju istrage. Posebno je bilo nedostataka u pretraživanju i praćenju pritvorenika, koji su očito uspeli zadržati upaljač za cigarete i zapaliti posteljinu kada ih niko nije čuvao ", navodi se u obrazloženju presude.

Kako se ističe hrvatske vlasti nisu "ispitale veoma ozbiljne optužbe podnosioca zahteva, odnosno nije bilo nikakvih pokušaja da se utvrdi jesu li postojali širi institucionalni nedostaci koji bi mogli sprečiti sličnu tragediju u budućnosti.

Daraibou, koji je podneo tužbu, marokanski je državljanin.

Ovo je već druga presuda protiv Hrvatske na sudu u Strazburu zbog postupanja s migrantima. Naime, u novembru 2017. godine šestogodišnja devojčica Madina iz Avganistana smrtno je stradala u naletu voza, piše Srna.

Ona je sa majkom i porodicom bila u grupi migranata koji su s područja opštine Šid u Srbiji pokušavali da uđu na teritoriju Hrvatske, krećući se uz železničku prugu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska u tom slučaju napravila ozbiljne propuste i da porodici devojčice treba isplatiti odštetu od 40.000 evra zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.