27. januar 2023 13:34

Porodici Darka Šarića blokirana imovina u Crnoj Gori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Porodici Darka Šarića blokirana imovina u Crnoj Gori

Foto: Shutterstock.com/dzejdi, ilustracija

PODGORICA - Na zamolnicu Srbije u Crnoj Gori je privremeno oduzeta imovina porodici Darka Šarića, zbog sumnje da je stečena kriminalnom delatnošću.

Njegovom bratu, sestri i ćerki u Crnoj Gori privremeno su blokirani brojni stanovi, firma, poslovni prostori, zemlja...

Sudija Suzana Mugoša donela je rešenje o privremenom oduzimanju te milionski vredne imovine, pišu podgoričke Vijesti.

Šarić je uhapšen u aprilu prošle godine u Beogradu, nekoliko meseci nakon što je pušten da se brani sa slobode u sudskom procesu za šverc kokaina.

TeretI se da je iz Istražnog zatvora, preko kriptovane telefonske Skaj aplikacije, organizovao međunarodni šverc droge, ubistva saradnika i suparnika iz drugog klana, ali i zastrašivanje svedoka u postupku koji se godinama vodi protiv njega zbog pranja novca i krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Postupajući po zamolnici kolega iz Srbije, navodi se,Viši sud je na zahev crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) doneo privremenu meru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje su u vlasništvu njegove kćerke Nikoline Šarić, brata Duška Šarića i sestre Danijele Šarić.

To je učinjeno na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom đelatnošću.

U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu, zabrana raspolaganja i korišćenja nad tim nepokretnostima upisana je 11. januara.

Dušku Šariću tim rešenjem 11. januara blokirano je desetak poslovnih prostora površine oko 700 kvadratnih metara, dvorište poslovne zgrade, porodična stambena zgrada površine 61 kvadrat, nestambeni prostor površine 49 kvadrata, garsonjera isto tolike površine, dve sobe...

Blokada je stavljena i na dvorište površine 423 kvadrata, neplodno zemljište površine 384 kvadrata, zatim i na dvorište površine 136 kvadrata, porodičnu zgradu u kojoj su poslovni i stambeni prostori, njivu od 422 kvadrata...

Rešenjem suda blokirana je imovina upisana na preduzeće “Level ing” - njiva od 481 kvadrat, livada površine 4.495 metara kvadratnih, neplodno zemljište površine 37 kvadrata, poslovne zgrade u vanprivredi površine 478 i pomoćnu zgradu od 43 kvadrata, kao i dvorište površine 289 kvadrata.

Darkovoj i Duškovoj sestri Danijeli Šarić blokirana je imovina nadomak Pljevalja u Boščinovićima - dvorište 529 kvadrata, porodična zgrada koju čine nestambeni prostor od 111 kvadrata i tri stana od 36, 88 i 98 kvadrata.

Njegovoj kćerki Nikolini zabranjeno je da raspolaže trosobnim stanom u Pljevljima površine 95 kvadrata i deset kvadrata nestambenog prostora.

Obrazloženo je da postoji osnovana sumnja da je navedena imovina stečena kriminalnom delatnošću, odnosno, da je Darko Šarić, novac stečen kriminalom ulagao u sticanje imovine čiji su formalni vlasnici članovi njegove uže porodice, koji, kako se navodi, ne ostvaruju legalne prihode ili ih ne ostvaruju u tolikim iznosima.