31. januar 2023 08:50

Profesor Miloš Šolaja: Šmitovo obraćanje predstavlja pokušaj da se održi negativno mišljenje o Republici Srpskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Miloš Šolaja: Šmitovo obraćanje predstavlja pokušaj da se održi negativno mišljenje o Republici Srpskoj

Foto: Shutterstock.com/SariMe, ilustracija

BANJALUKA - Kristijan Šmit se obratio britanskom odboru za inostrane poslove prvenstveno da se održi negativno mišljenje prema Republici Srpskoj, izjavio je danas profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

Šolaja je u Jutarnjem programu RTRS-a naglasio da "međunarodna zajednica treba da definiše šta je to Republika Srpska i kome se i zašto uvode sankcije".

"Sankcijama Srbiji i Republici Srpskoj devedesetih godina nisu kažnjene država i institucije nego narod da bi se naterao da izabere političke igrače po meri zapada. To je taj neki politički inženjering gde oni nastoje da zaobiđu tu vrstu pritiska, a s druge strane pritiskom na ljude ostvare svoje rezultate. Ne mislim da bi sankcije danas dale rezultate", kaže Šolaja.

Smatra da Šmitovo svedočenje pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta nije velik događaj, koliko smo mu mi dali na značaju zbog unutrašnjih pitanja u BiH.

"Pitanje je koliko će ovo Šmitovo izlaganje doći u parlamentarne zaključke. Fokus Šmitovog saslušanja bio je nametanje Izbornog zakona u BiH pred izbore, a napadi na Republiku Srpsku i 9. januar su bili u funkciji održavanja imidža zapadnih stavova o Srpskoj kao dežurnom krivcu", naveo je Šolaja.

U svom obraćanju pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta, Kristijan Šmit je juče poručio da bi voleo da bude kao Pedi Ešdaun, ali da za sada neće koristiti bonska ovlašćenja prema zvaničnicima Republike Srpske.