1. februar 2023 16:04

Za formiranje vlasti u FBiH čeka se nova intervencija Šmita

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za formiranje vlasti u FBiH čeka se nova intervencija Šmita

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

SARAJEVO - Iako je od opštih izbora prošlo već četiri meseca, vlast u Federaciji BiH još nije formirana, a predsednik SDP BiH Nermin Nikšić kaže da je neophodna nova intervencija visokog predstavnika Kristijana Šmita da bi ovaj proces bio dovršen.

On je najavio da će lično tražiti od Šmita da ponovo iskoristi bonska ovlašćenja i obezbedi izlaz iz trenutne političke krize.

Uspostavljena vlasti u BiH na osnovu izbornih rezultata iz oktobra prošle godine blokiran je zbog krize u odnosima stranaka tzv. "osmorke", koju čine bošnjačko-građanski deo koalicionog bloka i nametanja Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kao faktora koji je teško zaobići u izboru Vlade FBiH.

U SDP-u, koji je okosnica dosadašnje "osmorke", nezadovoljni su jer im je izmaknlo mesto zastupnika u klubu Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH, za šta krive stranku Za nove generacije (ZNG), čiji je Zlatko Miletić postao zastupnik u tom tijelu.

SDP je stoga zatražio izbacivanje ZNG iz koalicije, ali se sa tim ne slažu u Stranci za BiH (SBiH) i Narodnom evropskom savezu (NES), a bez te dve stranke nema potrebne većine u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.

SDA kojoj je, nakon uspostavljanja vlasti "osmorke" sa HDZ-om BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, namenjeno mesto u opoziciji jedina je dobila mogućnost da bira zamenika predsednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, bez čijeg suptopisa nije moguće formirati novu entitetsku vladu na čijem čelu bi trebalod a bude Nikšić.

On je upozorio da je svima sada jasno da će SDA pokušati da blokira uspostavljanje nove vlade. "Očekujem da će bilo koje od rešenja morati da dođe uz intervenciju Kristijana Šmita", rekao je Nikšića za TV Federacije BiH (FTV), prenela je Hina.

SDA je do kontrolnog paketa u Domu naroda parlamenta Federacije BiH došla zahvaljujući izmenama izbornog zakona koje je Šmit nametnuo na izborni dan prošle godine. U toj stranci sada insistiraju na tvrdnji da su oni legitimni predstavnici Bošnjaka i pozivaju HDZ BiH ali i SDP da ih uključe u novu vlast.

Nikšić, međutim, za sada to odlučno odbija i očekuje da će Šmit intervenisati i dati obvezujuće tumačenje izbornih pravila kojima bi se raspetljao čvor nastao zbog činjenice da će SDA-ov član Refik Lendo verovatno postati zamenik predsednika u FBiH iz reda Bošnjaka.

HDZ BiH je ranije za novu predsjdnicu entiteta kandidovao Lidiju Bradaru.