2. februar 2023 07:03

Šole i Eskobar sastali se u Vašingtonu sa članovima Predsedništva BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šole i Eskobar sastali se u Vašingtonu sa članovima Predsedništva BiH

Foto: Shutterstock.com/ DCStockPhotography, ilustracija

VAŠINGTON - Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se u Vašingtonu sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Šole je pozdravio prvu zajedničku posetu Predsedništva SAD od 2005. godine, i opisao je, kao priliku da se iskoristi zamah nove vlade, kako bi se pozabavila korupcijom, destabilizujućim faktorima i kako bi zajedno radila na unapređenju ključnih reformi, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se dodaje da je Šole istakao kontinuiranu podršku SAD suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i njenoj budućoj integraciji u evroatlantske institucije, ohrabrio Predsedništvo da zauzme pragmatičan stav kako bi pronašlo konkretna rešenja i ponovio da je jedinstvo međunarodne zajednice u podršci Ukrajini od ključnog značaja.

Članovi Predsedništva BiH razgovarali su juče sa pomoćnikom državnog sekretara za odbranu Marom Karlin i upoznali je sa bezbednosnom situacijom u BiH i drugim relevantnim temama, prenosi RTRS.

Članovi Predsedništva su izrazili opredijeljenost ka daljem unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD, uključujući saradnju u oblasti bezbednosti.

Ovo je prvi put od 2005. godine da svi članovi predsedništva BiH u istom trenutku borave u glavnom gradu SAD, gde su juče održali sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove američkog Senata.

Povod za dolazak u Vašington bio je poziv na tradicionalni molitveni doručak koji organizuje američki Kongres.