6. februar 2023 13:16

Katalin Novak: Azil Gruevskom nije poremetio odnose Severne Makedonije i Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Katalin Novak: Azil Gruevskom nije poremetio odnose Severne Makedonije i Mađarske

Foto: Shutterstock.com/irena iris szewczyk, ilustracija

SKOPLJE - Predsednica Mađarske Katalin Novak, koja boravi u poseti Skoplju, izjavila je danas da joj je drago da to što je njena zemlja dala azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom nije ugrozilo odnose dveju država.

Na pitanje agencije Makfaks kako Mađarska, država članica EU, može dati azil osobi koja je na crnoj listi SAD i bivšem funkcioneru, koji se procesuiran za kriminal i korupciju, Novak je rekla da je to pitanje u nadležnosti mađarskog pravosuđa.

"Veoma sam srećna zbog toga, što sam se tokom posSeverna Mete uverila da se naša međusobna saradnja na državnom nivou uspešno razvija i da postoje dobri osnovi da se ti odnosi grade i razvijaju, da su ti odnosi između mađarskih i makedonskih građana na visokom nivou i da na to ne utiču neki pravosudni predmeti", rekla je Novak.

Bivši premijer Nikola Gruevski je 2018. pobegao iz Makedonije u Mađarsku, gde je dobio politički azil. Makedonija je tražila ekstradiciju zbog sudskog postupka protiv njega, ali je zahtev odbijen. Već pet godina niko nije odgovarao za njegovo bekstvo, koje se dogodilo neposredno pre nego što je trebalo da odsluži zatvorsku kaznu zbog slučaja „Tenk”, odnosno kupovine luksuznog „mercedesa”.