11. februar 2023 16:26

Nemačke diplomate zatražile smenu Kristijana Šmita zbog pristrasnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačke diplomate zatražile smenu Kristijana Šmita zbog pristrasnosti

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

BERLIN - Nemačke diplomate i bivši službenici OHR-a uputili su pismo Bundestagu i zatražili smenu Kristijana Šmita sa funkcije visokog predstavnika u BiH, optužujući ga za “pristrasnost, nepotizam i nesposobnost za obavljanje funkcije”, kao i za sve češću “bliskost sa bivšim ratnim neprijateljima Bosne, Srbijom i Hrvatskom”, prenosi portal Klix.ba.

"Da li je Kristijan Šmit čovek Srbije i Hrvatske u Sarajevu? On bi zapravo trebalo da bude čuvar Dejtonskog mirovnog sporazuma u svojoj kancelariji, ali sve je više optužbi da se ponaša u korist suseda ekspanzionista", navodi se u pismu koje su potpisali Von Dr. Manfred Dauster, Marion Kraske i Aleksandar Rotert.

Vlade u Beogradu i Zagrebu, kao bivše zaraćene frakcije, često se mešaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu nemačkih diplomata i podseća na “nelegalnu i neustavnu paravojnu paradu povodom godišnjice osnivanja RS-a”, kojoj je prisustvovala i zvanična delegacija Srbije, predvođena ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

“Šmit dozvoljava Zagrebu i Beogradu da ga eksploatišu... Umesto da brani integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i jača državu, on brani one koji rade na njenom podrivanju i uništavanju, a Beograd i Zagreb redovno stavlja pod svoju zaštitu,” ocenile su nemačke diplomate.

Ističe se da Šmitov odnos sa Beogradom nadmašuje njegova bliskost sa Zagrebom.

Godine 2020. odlikovan je hrvatskim Ordenom za zasluge "Ante Starčević" od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u hrvatskoj ambasadi u Berlinu, iako je to odlikovanje dodeljivano i haškim osuđenicima, podseća se.

Osim toga, navedeno je, na dan izbora u Bosni, Šmit je koristeći bonska ovlašćenja, izmenio i izborni zakon i Ustav Federacije BiH, što je, kako je ocenjeno, ojačalo poziciju nacionalista i oslabilo male, uglavnom liberalne i multietničke stranke.

“Prema nezavisnoj organizaciji za posmatranje izbora koju finansira EU Pod lupom, na oktobarskim izborima došlo je do masovne izborne prevare, posebno na izborima za predsednika Republike Srpske. Uprkos pritužbama opozicionog kandidata, ultranacionalistički, secesionistički lider i negator genocida Milorad Dodik je proglašen pobednikom,” ističu diplomate, podsećajući da je organizacija Transparency International zaključila da je intervencija političkog predstavnika "produbila" političku krizu u zemlji.

"Ona osujećuje rezoluciju Bundestaga o BiH iz leta 2022. i direktno promoviše one snage koje se još uvek drže ratnih ideologija iz 1990-ih", naglašava se u pisanom obraćanju diplomata.

Takođe, dodaje se u pismu upućenom Bundestagu, Šmit je blizak sa hrvatskim radikalnim krugovima, a tokom Svetskog prvenstva u Kataru, snimljen je kako prati utakmicu Hrvatske i Maroka u Kiseljaku kod Sarajeva, ispred zastave ilegalne hrvatske ratne paradržave "Herceg-Bosne", uz muziku hrvatskog pevača Marka Perkovića Thompsona, kojem je zabranjen nastup u EU.

U pogledu bezbednosne politike, ovakav pristup nije u interesu ni Evrope ni Nemačke i nanosi veliku štetu Kancelariji visokog predstavnika, državi Bosni i Hercegovini i ugledu Nemačke, zbog čega bi nemačka Savezna vlada trebalo da ga razreši dužnosti visokog predstavnika, zaključuje se u pismu koje su potpisale nemačke diplomate.