5. decembar 2022 18:42

Edi Rama: EU bi trebalo posebno blisko da sarađuje sa Srbijom

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edi Rama: EU bi trebalo posebno blisko da sarađuje sa Srbijom

Foto: AP Photo/Franc Zhurda

TIRANA - Domaćin Albanija polaže velike nade u samit EU-Zapadni Balkan koji se sutra održava u Tirani, rekao je danas premijer vlade Albanije Edi Rama i istakao da bi EU posebno trebalo "blisko da sarađuje sa Srbijom" koja se nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Rama je ranije kritikovao EU zbog odugovlačenja sa prijemom novih zemalja članica, a šest zemalja koje su u fokusu sutrašnjeg samita - Albanija, BiH, tzv. Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija - godinama dobijaju uveravanja o skorom članstvu.

"Zajednički glas Zapadnog Balkana pomogao je da se više lidera EU podstakne da pokrenu svoje zemlje na putu članstva jer EU je potreban Zapadni Balkan onoliko koliko je i Zapadnom Balkanu potrebna EU", rekao je Rama, prenosi AP.

On je istakao da samit EU koji sutra počinje u Tirani pokazuje da zbog rata u Ukrajini EU ima povećane geostrateške interese u regionu Zapadnog Balkana.

"Trenutak je fantastičan. Ovo niko nije mogao da zamisli do pre dve godine, a sada se to dešava", rekao je Rama u intervjuu za Asošijeted pres.

Premijer Albanije je sutrašnji sastanak nazvao "najvažnijim događajem u istoriji (albanskih) međunarodnih odnosa", napominjući da je bivša komunistička vlast sve do 1990. godine bila "potpuno odsečena od sveta i od Evrope".

U međuvremenu, predsednik opozicione Demokratske partije Albanije Salji Beriša najavio je za sutra proteste opozicije u Tirani.

Policija nije dala dozvolu Berišinoj Demokratskoj stranci da sutra organizuje protesni skup, ali bivši premijer i predsednik Albanije izrazio je rešenost da se protesti održe, preneo je albanski Juronjuz.

Beriša je poručio da će sutra opozicija ispuniti ulice i trgove Tirane kako bi odbranila evropske vrednosti koje ugrožava albanski premijer Edi Rama.