6. decembar 2022 13:50

Varhelji: Smanjivanje cene rominga prava integracija Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Varhelji: Smanjivanje cene rominga prava integracija Zapadnog Balkana

Foto: AP Photo/Francisco Seco, Pool, File

TIRANA – Evropski komesar za prossirenje Oliver Varheji izjavio je danas na samitu u Tirani, gde je potpisana deklaracija o snizzavanju cene i ukidanju rominga izmedju EU i zemalja Zapadnog Balkana, da je upravo to prava i konkretna integracija regiona ZB u EU i da che takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojaccane.

Deset operatera je potpisalo deklaraciju, skori svi iz regiona, osim Vodafona i Ipka, kao i najvechi iz EU poput Dojcce telekoma, receno je na konferenciji za medije.

Kako je saopssteno, snizzavanje cena romigna izmedju ZB i EU che pocceti od 1. oktobra 2023. godine.

“To je prava integacija ZB za koju se svi borimo, nije kozmeticcka stvar, adkademska ili filozofska ideja ideja, vech prava stvar i sve chemo vise to i da radimo”, poruccio je Varheji na samitu EU-ZB u Tirani.

On je na konferenciji za medije istakao da je za EU to na vrhu agende kada je recc o ZB - ne samo politiccka agenda i prioriteti vech i odrzziv ekonomski, drusstveni i inkluzivni rast.

“Roming saobarchaj treba da bude svima pristupaccan, da mogu da ga svi koriste po cenama koje gradjani mogu da priusste i ova deklaracija je veoma vazzan korak u tom pravcu i biche na korist svima”, istakao je Varheji.

Naglasio je da je cilj da gradjani ZB mogu laksse da posete zemlje EU i da se osechaju, kada je recc o digitalnom prostoru, kao kod kuche.

Izrazio je uverenje da che vechina provajdera prihvatiti tu deklaraciju.

Vaheji je naglasio da je iskustvo sa ukidanjem naplate rominga unutar ZB pokazalo da je dosslo do velikog razvoja telekomunikacionog trzzissta zbog povechanja korisschenja i internet i klasiccnih poziva.

Kako je rekao, dosslo je u drugoj polovini prossle godine do povechanja korisschenja rominga u region oko 100 odsto, a u korisschenju internet ccak 460 odsto, dok su minuti klasiccnih poziva povechani na 143 miliona minuta, ssto znacci da su duplirani.

Ovo nije bila samo dobra poslovna prilika za operatore vech i gradjane, rekao je Varheji i dodao da che

Ovo je zadatak i za nas u region da stvorimo dobru regulatorni okvir i uslove da operatori mogu da uzzivjau kao u Evropi,