28. februar 2023 17:22

Dodik: Srpsko nacionalno pitanje je jedino pitanje koje je otvoreno na Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Srpsko nacionalno pitanje je jedino pitanje koje je otvoreno na Balkanu

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izvaio je danas da stvari na ovim prostorima nisu rešene i dodao da jedino pitanje koje je otvoreno jeste srpsko nacionalno pitanje na Balkanu.

"Imajući u vidu trenutna dešavanja i poziciju i naša budućnost će zavisiti od toga kako mi projektujemo našu nacionalnu politiku. Ponekada deluje da smo stvari završili, a jedina istina je da nismo završili naše nacinalno pitanje, ono je i dalje otvoreno", rekao je Dodik obraćajući se na tribini "Srpska se brani u Srbiji". 

Dodao je da se sve radi da se odvoji Kosovo od Srbije, a da se Republici Srpskoj ranije data prava kroz Dejtonski mirovni sporazum uskrate uvođenjem novih antiustavnih rešenja.

Šmitova odluka neće biti poštovana, Zakon o imovini stupio na snagu

Milorad Dodik je izjavio danas da odluka Kristijana Šmita o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Srpske neće biti poštovana i da on nema pravo da nameće bilo kakve akte Srpskoj.

"Šmit nije visoki predstavnik, a i da jeste, on ne bi imao na to pravo. To je za nas ništavno i pravno potpuno neutemeljeno. Mi ćemo nastaviti da sprovodimo naš Zakon o nepokretnoj imovini. A njegovu pisaniju nemamo nameru da igde objavljujemo i to ne obavezuje naše nadležne organe", rekao je Dodik u Beogradu pre početka tribine pod nazivom "Srpska se brani i u Srbiji".

Istakao je da se na tom planu ništa neće desiti, jer je Narodna skupština već donela i usvojila Zakon o imovini Srpske koji je Šmitu sporan.

Nastavićemo da sprovodimo Zakon o nepokretnoj imovini

Dodik je izjavio danas u Beogradu da će RS nastaviti da spovodi Zakon o nepokretnoj imovini RS, koji je suspendovao visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

"To je potpuno neutemeljeno. A njegovu pisaniju nemamo nameru nigde da objavljujemo. Mislim da ne treba da govorim ništa posebno. Ako on misli da je moćan, neka sprovodi svoje odluke, pa ćemo da vidimo šta će biti", kazao je Dodik pre početka tribine "Srpska se brani u Srbiji" .

On je naglasio da je RS donela zakon i da on i dalje važi. "Šmit kao lažni visoki predstavnik ne može ništa da poništi.