4. mart 2023 21:33

Šmit: Međunarodna zajednica ne želi doveka da gleda uzaludne svađe u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šmit: Međunarodna zajednica ne želi doveka da gleda uzaludne svađe u BiH

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ponovio je danas svoj stav da tamošnji političari moraju da se dogovore oko formiranja vlade, dodajući ''da međunarodna zajednica ne želi doveka da gleda uzaludne svađe''.

"Ono što političari u BiH treba da promene je politička kultura pregovaranja i osećaj dužnosti da se pregovara u dobroj veri, a ne kultura politike maksimalističkih zahteva i jednostranih ultimatuma. A pre svega moraju prihvatiti da će neke stranke na kraju morati biti u opoziciji, a ne da pokušavaju iznutra potkopavati rad parlamentarne većine", istakao je Šmit za sarajevski list ''Dani''.

Govoreći o tome šta je cilj, plan i koja rešenja OHR može da ponudi građanima BiH, Šmit je rekao da je međunarodna zajednica sigurno spremna da pomogne, ali i da ne želi da gleda beskonačne i uzaludne svađe.

''Želimo rešenja. Želimo BiH u Evropskoj uniji. Ostalo je na domaćim akterima. Oni treba da rade svoj posao, za to su i izabrani. Sasvim jednostavno", poručio je Šmit, preneo je Klix.ba.

Šmit je dodao da se 18 godina čeka odgovor na pitanje o državnoj imovini BiH, što je, prema njegovoj oceni, 18 godina izgubljenih prilika za korišćenje državne imovine za dobrobit građana BiH.

"Pravna situacija je jasna: odluke Ustavnog suda BiH, najviše pravosudne institucije u zemlji, jasno govore da država ima isključivu nadležnost da to pitanje reguliše na državnom nivou odgovarajućim zakonima koje usvaja Parlamentarna skupština BiH. To je adresa za rešavanje ovog problema. Zaista nameravam da posvetim više truda i pažnje da pomognem domaćim političkim snagama da postignu dogovor o ovom pitanju", rekao je Šmit.

Šmit je, između ostalog, kazao da i dalje veruje da će biti poslednji visoki predstavnik u BiH.