6. mart 2023 15:13

Željka Cvijanović: Vojna vežba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije preduslov za vežbe sa drugim zemljama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Vojna vežba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije preduslov za vežbe sa drugim zemljama

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

SARAJEVO - Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović saopštila je da je tražila da se na dnevni red sednice Predsedništva uvrsti i vojna vežba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, a da se članovi o tome izjasne pre odluke o saglasnosti o održavanju vežbe sa pripadnicima vojnih snaga SAD.

Cvijanovićeva je podsetila da je u bivšem sazivu Predsedništva usvojena odluka o održavanju vežbe sa Srbijom, koju je samoinicijativno otkazao ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić, pravdajući potez pandemijom. Prepoznala je, ističe, da bi opet moglo doći do manipulacija.

Smatra da u ovom periodu i ne treba održavati vežbe tog tipa, ali da to ne znači, kaže, da se pripadnicima Oružanih snaga BiH uskraćujete da imaju svoje vežbe i budu spremni za ono što su njihovi izazovi.

Istakla je da EU jeste stateško opredeljenje BiH, ali i da BiH prethodno mora da pokaže da može sama da upravlja procesima.

Cvijanovićeva je istakla da je za nju prioritet u Predsedništvu BiH da se zadrži mir i stabilnost, te dodala da bi za to trebalo da se zalažu i druga dva člana.

"Republika Srpska želi mir i stabilnost jer je to preduslov za razvoj. Nikome ne guramo prst u oko, s druge strane ne želimo da to nama neko radi", rekla je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.