17. mart 2023 16:06

Abazović: Akcija hapšenja dilera ubrzala Đukanovićevu odluku o izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Abazović: Akcija hapšenja dilera ubrzala Đukanovićevu odluku o izborima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

PODGORICA - Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas da nije u skladu sa ustavnim poretkom odluka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. jun i apelovao je na Ustavni sud da se probudi.

"Đukanović da je mogao prostim ukazom da raspusti arlament, ne bi čekao 16. mart . Moj apel je Ustavnom sudu da se probudi. Pozivam, predsednika Ustavnog suda da se probudi", kazao je Abazović.

Dodao je da "jučerašnja akcija hapšenja pogurala Đukanovića da što pre raspiše izubore",

"Pozivam poslanike da pitanje skraćenja mandata uzmu u svoje ruke", rekao je Abazović.

Kako kaže, Đukanović se nije pozivao na Zakon o predsedniku "čime ulazi u pravni nonsens".

"Više od toga kad će biti izbori za Đukanovića znači da se sačuva kavački klan. Zbog toga je ova vlada na udaru od starta. Svemu što sam naveo svedočićete u narednom periodu. A čak i da ne bude ove vlade dokaze ne možete uništiti. Hvala bogu, što su oni predmet Europola i međunarodnih organizacija", rekao je Abazović na konferenciji za medije posle sednice Veća za nacionalnu bezbednost, preneo je portal RTCG.

Abazović je rekao da je policijska akcija u toku istorijska za suzbijanje narko kartela unutar državnih organa, prvenstveno policije, koji se dovode u vezu sa švercom više tona kokaina.

Istakao je da jedan od uhapšenih važi za jednog od top pet krijumčara kokaina na području Evrope.

"Pipci organizovanog krminala u Crnoj Gori ne bi bili ovoliko snažni da ih nema u svim državnim organima... Ali mi smo spremni da tu hobotnicu pogodimo u glavu", rekao je Abazović i dodao da ovo nije kraj akcije.

"Duh je izašao iz boce, ovo je nepovratan proces", rekako je premijer tehničke vlade i istakao da će ruka pravde pre ili kasnije stići sve koje je pominjao u prethodnom periodu.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Filip Adžić kazao je da su ovo istorijski dani kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala.

Zahvalio je Specijalnom državnom tužilaštvu, Specijalnom policijskom odeljenju i svim časnim policajcima koji su sprovodili akciju u kojoj je uhapšeno i nekoliko policajaca.

Istakao je da UP nije jedina institucija koja nije bila imuna na nezakonitosti i najavio uvođenje vetinga.

Adžić je rekao da časni policajci ovu akciju doživljavaju kao prekretnicu, a da su neki od onih drugih već pobegli iz države.

"Vreme je da svi oni koji nisu radili po zakonu više ne budu u Upravi policje", kazao je Adžić.