17. mart 2023 16:28

Nenad Stevandić: Štitićemo suverenitet i dignitet Srpske od stranog tutorstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stevandić: Štitićemo suverenitet i dignitet Srpske od stranog tutorstva

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da će se aktuelna vlast potruditi da zajednički donese odluku o zaštiti suvereniteta i digninteta Srpske kako bi pokazali da ne mogu biti saglasni sa tutorstvom i tiranijom u BiH.

Stevandić je naveo, da će se potruditi da pokažu stranom faktoru da nisu ničiji posilni.

"Svi zajedno donećemo odluke koje će biti od najboljeg interesa za Srpsku", rekao je Stevandić, koji je i predsednik Ujedinjene Srpske.

Očigledno je da su ambasade Velike Britanije, a naročito SAD u BiH poslednjih godina prilično okrenute protiv pozicije Republike Srpske i njenih legitimnih predstavnika, izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Komentarišući najavu predsednika Srpske Milorada Dodika o mogućnosti prekida kontakata sa američkim i britanskim diplomatama, Vujičić je istakao da su kontakti sa predstavnicima ove dve ambasade na veoma niskom nivou i da u potpunosti podržava Dodikov predlog.

Istakao je da su predstavnici ove dve zemlje sve radili na štetu Republike Srpske.

Lider DNS-a Nenad Nešić izjavio je da je imovina crvena linija preko koje Republika Srpske neće preći i da potpuno podržava stav predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se prekine kontakat sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

"Svi koji zagovaraju oduzimanje imovine nisu prijatelji Republike Srpske", rekao je Nešić.

Podsetio je da je u Ustavu BiH jasno propisano šta pripada Republici Srpskoj, šta Federaciji BiH i šta BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na jučerašnjem sastanku Saveta koalicije, koja vrši vlast u Srpskoj, odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i vladi o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH, preneli su Srna i RTRS.