18. mart 2023 12:31

Kovačevski: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna za čitav region

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna za čitav region

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

OHRID - Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna za ceo region, uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Mesto Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, geografski, istorijski, politički ili civilizacijski. Posebno u uslovima geopolitičkih previranja, duboke podele sveta i vojne agresije na evropskom kontinentu. Svi se zalažemo za bolju budućnost celog Zapadnog Balkana, gde će sukobi i nesuglasice ostati u prošlosti", rekao je Kovačevski.

 

Dodao je da mu je veliko zadovoljstvo što je Ohrid domaćin sastanka na vrlo visokom nivou.

"Imao sam bilateralne sastanke sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Želim da im lično ukažem na važnost dobrih odnosa sa Srbijom i Kosovom i da im poželim uspeh u dijalogu, za koji čvrsto verujem da je neophodan i de je jedinsven put do rešenja u demokratskom svetu u 21. veku", dodao je Kovačevski.

Istakao je da je dijalog jedinstvena prilika za konsolidaciju u regionu i za evropsku integraciju obe strane.

"Otvoren je dijalog na kojem se rašavaju pitanja iz različitih aspekata, koji su od ogromne važnosti za regionalnu stabilnost, održavanje mira koji vodi do prospariteta, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za čitav region", poručio je Kovačevski.

Naglasio je da je značajno što SAD pružaju kontinuiranu podršku dijalogu pod okriljem EU.

"Ohrabrujem strane da budu konstruktivne i da imaju plodan dan. Zahvalan sam što SAD pružaju kontinuiranu podršku dijalogu", naglasio je premijer Severne Makedonije.

Rekao je da su političari ti koji donose teške, ali državničke odluke.

"U ovakvim situacijama nikome nije lako, jer dijalog podrazumeva i ustupke, ali znamo da su te teške odluke za bolju budućnost sadašnjih i budućih generacija", kazao je Kovačevski.

Kada je reč o Severnoj Makedoniji, rekao je da je siguran da će vreme pokazati da je Skoplje uvek bilo na pravoj strani istorije, mira i sa dobrim mislima, kako za sebe, tako i za susede.