19. mart 2023 12:35

CeMI i CDT registrovali niz nepravilnosti na biračkim mestima širom Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

CeMI i CDT registrovali niz nepravilnosti na biračkim mestima širom Crne Gore

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

PODGORICA - Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring i istraživanja saopštili su da su na početku izbornog dana u Crnoj Gori zabeležene manje nepravilnosti na više biračkih mesta u zemlji.

Na nekim biračkim mestima, na primer, biračke kutije su bile nepropisno zapečaćene, glasački listići su pronađeni van biračko mesta, a u Podgorici birački odbor nije propisno zapečatio kutiju posle prvog birača.

Na jednom biračkom mestu u Bijelom Polju, građanin je glasno saopštio za koga će glasati, a pošto mu je saopšteno da to nije dozvoljeno, napustio je biračko mesto i sa sobom poneo glasački listić.

Bilo je još nekih građana koji su glasačke listiće iznosili van biračkog mesta, a zabeleženo je i korišćenje mobilnih telefona na biračkim mestima.

Na biračkom mestu Vukovci u Zeti posmatrač CEMI-ja je prijavio da dva člana Biračkog odbora vode evidenciju o izlasku određenih birača, koristeći poseban spisak unešen na biralište, što je zabranjeno.

CEMI-ja je saopšteno da je fotografija glasačkog listića koji je zbog kršenja zakona poništen objavljen na društvenim mrežama.

Posmatrači CDT-a sa terena prijavili su da je na Cetinju zabeležen slučaj javnog glasanja, pa je glasački listić poništen, zatim da je u Podgorici birač fotografisao listić nakon glasanja, pa je glasački listić takođe poništen.