19. mart 2023 18:51

Dodik: Pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red

Foto: Tanjug video

BANJALUKA - Pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

Komentarišući zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu BiH za informaciju o tome šta je "preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH", Dodik je rekao da BiH ne treba da ima ni pravobranilaštvo, koje je nametnuto, kao i da nema imovinu i da mogu da rade šta hoće.

"Srpska je raspolagala tom imovinom unazad neko vreme, izvršila je privatizaciju državnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama", kazao je Dodik.

Istakao je da je 1998. godine bio predsednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

Naglasio je da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mere.

"Zato je BiH nakaradna, zato je BiH neuspešna i zato BiH ne može uspeti", naveo je Dodik, prenela je RTRS.