20. mart 2023 13:40

Politički analitičar Miloš Bešić: Građani Crne Gore umorni su od podela i priča o nezavisnosti i ugroženosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politički analitičar Miloš Bešić: Građani Crne Gore umorni su od podela i priča o nezavisnosti i ugroženosti

Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Risto Bozovic

PODGORICA - Politički analitičar Miloš Bešić izjavio je danas, komentarišući rezultate prvog izbornog kruga za predsednika Crne Gore, da građani više ne žele podele i da su pokazali da su umorni da pričaju o nezavisnosti i ugroženosti zemlje.

"Niko ne oseća da je država ugrožena. Građani žele ekonomsku priču, i socijalne i ekonomske teme su dobile svojih pet minuta", kaže Bešić.

Ocenio je da je ovo poruka svim političkim akterima da prestanu da se bave podelama i "metafizičkim političkim pitanjima".

U drugi krug predsedničkih izbora ušli su aktuelni predsednik i lider DPS Milo Đukanović sa 35,3 odsto i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović sa 29,3 odsto glasova glasa, preliminarni su podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Bešić kaže da su građani na jučerašnjim izborima poslali jasnu poruku da na političkoj sceni žele nova lica i opcije.

"Poručili su da su umorni od starih lidera i lica. Svedočili smo tome i ranije", podsetio je Bešić i ocenio da će u budućnosti centar političke scene biti partije levog centra Evropa sad i Demokrate.

"Sad imamo jedan centar, levi centar, građanski blok Demokrata i Pokreta Evropa sad koji će u narednom periodu biti najozbiljnija politička opcija koja ima kapacitet da dominira nad ova dva pola koji su tradicionalno pravili atmosferu na političkoj sceni", zaključio je Bešić.

Za Bešića rezultati predsedničkih izbora su očekivani a, kako je naveo, Milatović je favorit za pobedu u drugom krugu.

"Nema sumnje da će svih 20 procenata koje je uzeo Andrija Mandić preći kod Milatovića", rekao je Bešić koji smatra da je prirodno i da glasovi kandidata Demokrata Alekse Bečića takođe odu Milatoviću.

"Potrebno je da se desi, da tako kažem, ozbiljan karambol između dva kruga da bi Đukanović uspeo da promeni situaciju. Imaće veliki problem da dođe do 50 procenata. Milatović ima značajno veće šanse da dođe do većine", smatra Bešić, preneo je podgorički portal CdM.