20. mart 2023 14:14

Daliborka Uljarević: Građani Crne Gore poslali poruku i DPS-u i DF-u da žele nove ljude

Izvor: TANJUG

podeli vest

Daliborka Uljarević: Građani Crne Gore poslali poruku i DPS-u i DF-u da žele nove ljude

Foto: Tanjug video

PODGORICA - Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, ocenila je danas, dan nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori, da su građani očito poslali poruku i Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu da žele nove i drugačije ljude.

Prema objavljenim rezultatima, u drugi krug predsedničkih izbora će ići lider DPS-a Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, a na pitanje Tanjuga da li su rezultati iznenađenje, Uljarević kaže da jesu jednim delom.

 

"Očekivano je bilo da lider DPS-a Milo Đukanović ide u drugi krug, a pitanje je bilo samo da li će sa njim ići Andrija Mandić ili Jakov Milatović. Očekivala sam da razlika između Mandića i Milatovića bude nešto manja, jer DF ima razvijeniju infrastrukturu i kampanju su započeli mnogo ranije i bila je intenzivnija od kampanje Pokreta Evropa sad, rekla je Uljarević za Tanjug.

Ona je ocenila da su glasovi koji su otišli Milatoviću bili i oni glasovi protiv Đukanovića i Mandića.

"Drugi krug je neobičnost za crnogorski izborni sistem, jako smo ga retko imali, gotovo se ne sećam kada se to dogodilo poslednji put. Bio je jedan neuspešan pokušaj 2002/2003, a u stvari jedini koga se sećamo je bio 1997.godine kada su se suočili Momir Bulatović i Milo Đukanović”, rekla je Uljarević.

Smatra da će u naredne dve nedelje kampanja biti intenzivnija, a ne isključuje mogućnost da će biti i negativnija i prljavija, jer je sada mnogo veći ulog, imajući u vidu da će se ove godine praktično vezati i vanredni parlamentarni izbori na koje će sigurno uticati i predsednički.

 

"Mnogo veći rezervoar glasova za drugi izborni krug ima Jakov Milatović”, ocenila je Uljarević i ukazala da su prve reakcije Milatovićevih oponenata, pre svega Mandića, Danilovića, Bečića, išle u pravcu da će dobiti njihovu podršku.

"Tome se pridružio i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iako je snaga njegove partije dosta simbolična i pitanje da li to nečemu može doprineti. Međutim, ne bih odmah i automatski preslikavala tu podršku”, rekla je Uljarević.

Razlog tome, kako je navela, jeste to što su Demokrate i URA pre predsedničkih izbora napravili kratkoročni savez protiv Pokreta Evrope sad, isto kao i što su, kako je rekla, DF i DPS napravile savez kako bi izbacili prvog kandidata Pokreta Evropa sad iz trke.

"Pokret Evropa sad se gleda kao jedan ozbiljan protivnik imajući u vidu da slede vanredni parlamentarni izbori. Ostaje da se vidi koliko će i na koji način Milatović biti podržan, iako njemu ne nedostaje mnogo”, rekla je Uljarević.

Na drugoj strani Đukanović, kaže, može da računa na intenzivniju podršku manjinskih stranaka i na dijasporu, kao i na neke svoje glasače koji nisu izašli, računajući da ovaj prvi izborni krug nije toliko bitan, ali je, napominje Uljarević, veliko pitanje da li to može da nadoknadi ono što može da "povuče" Milatović.