26. mart 2023 18:48

Tamaš Varga: Mir na Zapadnom Balkanu jedan od najvažnijih interesa Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamaš Varga: Mir na Zapadnom Balkanu jedan od najvažnijih interesa Mađarske

Foto: Shutterstock.com/Merla, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Osiguranje mira na Zapadnom Balkanu jedan je od najvažnijih interesa bezbednosne politike za Mađarsku, što je težak zadatak, izjavio je danas državni sekretar ministarstva odbrane Tamaš Varga u bazi mađarske vojske u Kečkemetu, u centralnoj Mađarskoj.

Varga je posetio mađarsku jedinicu koja se vratila iz Misije Kfora na Kosovu i Metohiji.

„S obzirom na interese bezbednosne politike Mađarske, mađarske trupe učestvuju u operacijama na Balkanu od 1995. godine“, rekao je Varga, navodeći da je Mađarska od 1999. godine davala štabne oficire i vojne kontingente za misiju Kfora.

Varga je napomenuo da je više od 100 vojnika koji su na visokom nivou izvršili svoj zadatak u Taktičkom rezervnom bataljonu Kfora dodatno učvrstilo poštovanje prema mađarskim oružanim snagama.

Obraćajući se na ceremoniji, komandant mađarskih oružanih snaga Romuluš Rusin-Sendi rekao je da su pripadnici rezervnog bataljona ponovo dokazali mađarskim saveznicima da se na mađarske trupe može računati, prenela je MTI.

Pripadnici bataljona izvršili su 250 zadataka od prošlog decembra kada su bili raspoređeni u misiji Kfora, jer su napetosti između kosmetskih Srba i lokalnih Albanaca na severu Kosova i Metohije porasle, rekao je Rusin-Sendi.