20. april 2023 14:04

Plenković: Ove godine zajednička komemoracija u Jasenovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Ove godine zajednička komemoracija u Jasenovcu

Foto: Shutterstock.com/Drop of Light, arhiva

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je danas zadovoljstvo što će u nedelju u Jasenovcu biti održana zajednička komemoracija, na kojoj će biti i predstavnici jevrejskih opština, koji su prethodnih godina odbijali da dođu, nezadovoljni odnosom vlasti prema NDH i ustaškom režimu.

"Drago nam je da će se ove godine Veće jevrejske opštine Zagreba i Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj takođe odazvati pozivu direktora Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac za učešće na komemoraciji, pa ćemo imati jednu komemoraciju, što smatramo dobrim i korisnim", rekao je Plenković na sednici Vlade.

Osvrćući se na ovogodišnje obeležavanje godišnjice proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, Plenković je istakao kako se održavanje zajedničke komemoracije odvija u kontekstu hrvatskog predsedavanja Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust (IHRA) i napora koje Vlada ulaže u borbu protiv antisemitizma, objavila je Hina.

Predstavnici jevrejskih opština niz godina nisu učestvovali u zajedničkim komemoracijama, nezadovoljni odnosom vlasti prema veličanju NDH i ustaškog režima, a tražili su i zakonsku zabranu korišćenja ustaških simbola i pozdrava “Za dom spremni”.

S tim u vezi, Plenković je ocenio kao neprimerene istupe i izjave u sredu pojedinih opozicionih poslanika u saboru, tokom rasprave o izmenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se i u sali moglo čuti "Za dom spremni".

Posebno je istakao da je nedopustiv "agresivan nastup" nekih opozicionih zastupnika prema predsedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Plenković je najavio da će u nedelju na komemoraciji u Jasenovcu tradicionalno biti više članova Vlade, kao i da će posetiti i romsko groblje u memorijalnom centru Uštica.