4. maj 2023 11:36

Obeležena 120. godišnjica smrti Goce Delčeva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležena 120. godišnjica smrti Goce Delčeva

Foto: Shutterstock.com/Aldo91, ilustracija

SKOPLJE - Zvaničnici Severne Makedonije danas su obeležili 120 godina od pogibije makedonskog revolucionara i borca za slobodu Goce Delčeva u crkvi Sv. Spasa, u Skoplju, bez prisustva zvanične delegacije Sofije, koja nije bila ni najavljena.

U crkvi Sv. Spasa bili su prisutni predsednik države Stevo Pendarovski i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Skupštinsku delegaciju predvodio je potpredsednik Skupštine Goran Mišovski.

Ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Milkov izjavio je prošle sedmice da sa RSM nije postignut dogovor o zajedničkom obeležavanju smrti Delčeva 4. maja, iako je takvih dogovora bilo prethodnih godina.

Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija održala je pomen u Skoplju, čime je počelo obeležavanje godišnjice pogibije makedonskog revolucionara, prenela je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Goce Delčev je rođen 4. februara 1872. godine u Kukušu, a poginuo u selu Banica 4. maja 1903. godine u borbi protiv turske vojske. Kukuš i Banica su sada u Grčkoj.

Prvih godina ostaci Delčeva su čuvani u Banici, potom su preneti u Bugarsku, gde su ostali do 1946. godine, kada su preneti u Skoplje.

Na kovčegu u kome su prenete njegovi ostaci pisalo je da se "buduće generacije kunu da će svete mošti biti sahranjene u prestonici nezavisne Makedonije".