7. avgust 2023 17:48

Slovenački ministar Bojan Kumer: Sistemi za snabdevanje električnom energijom i gasom normalno funkcionišu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slovenački ministar Bojan Kumer: Sistemi za snabdevanje električnom energijom i gasom normalno funkcionišu

Foto: TANJUG/FOTO STA/ KATJA KOTBA

LJUBLJANA – Snabdevanje električnom energijom i gasom u Sloveniji je obezbeđeno jer su svi prenosni sistemi u funkciji, izjavio je danas novinarima ministar životne sredine i energetike Bojan Kumer.

Situacija se popravlja i za pojedinačne potrošače, rekao je ministar i dodao da je uveren da će za nekoliko dana svima koji su pogođeni biti obezbeđeno barem privremeno snabdevanje, prenosi agencija STA.

„U poslednjih 50 sati više od 20.000 potrošača je bilo bez struje, ali je sada broj pao na 1.836“, rekao je Kumer, precizirajući da je najgora situacija u Mežičkoj dolini, u Črnoj na Koroškem, Prevaljama, u Savinjskoj dolini, delovima Ljubljane i Gorenjskoj.

Što se tiče snabdevanja gasom, on je rekao da distributivni i prenosni sistem funkcionišu besprekorno, sa izuzetkom gornje Savinjske doline i delova Koruške, gde se situacija rešava.

"Uveren sam da će mobilne interventne trafo stanice i snabdevanje električnom energijom biti obezbeđeni za nekoliko dana. Istovremeno, pripremamo mere i posebne timove za pregled električnih instalacija kako bi potrošači mogli bezbedno da se priključe na mrežu", naveo je on.

Kako ekipe na terenu i dalje rade na otklanjanju posledica katastrofe i nestanka struje, još ne može da se proceni kolika je šteta, naveo je Kumer.