7. septembar 2023 12:08

Ambasada SAD: Dodikova pretnja Šmitu neustavna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada SAD: Dodikova pretnja Šmitu neustavna

Foto: Shutterstock.com/ YuryKara, ilustracija

SARAJEVO - Američka Ambasada u Sarajevu saopštila je danas da je neustavna pretnja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će sprečiti visokog predstavnika da uđe na teritoriju, kako navode, tog bosanskohercegovačkog enteta i ograniči mu slobodu kretanja.

"Ovo predstavlja još jedan namerni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH“, naveli su iz Ambasade SAD na društvenoj mreži Iks, bivši Tviter.

Oni kažu da je Visoki predstavnik odgovoran za “nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u celoj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”.

“Dodikove nepromišljene pretnje i sulude tvrdnje o statusu i ovlašćenjima Visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju Visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastaviće da smatraju odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem“, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Dodik je je ranije najavio donošenje uredbe o hapšenju i deportaciji Kristijana Šmita ukoliko kroči na teritoriju Republike Srpske.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika u BiH jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.