6. novembar 2023 16:02

Direktor Mađarskog nacionalnog muzeja otpušten zbog izložbe fotografija sa LGBT sadržajem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor Mađarskog nacionalnog muzeja otpušten zbog izložbe fotografija sa LGBT sadržajem

Foto: Shutterstock.com/Merla, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Direktor Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti Laslo Simon dobio je otkaz, nakon što je mađarska vlada utvrdila da pet fotografija na prestižnoj izložbi ''World Preš Photo'' krši zakon, kojim se deci ograničava pristup sadržaju koji prikazuje homoseksualnost ili promenu pola.

''Primam k znanju odluku, ali ne mogu da je prihvatim. Kao otac četvoro i kao deka, odlučno odbacujem ideju da naša deca treba da budu zaštićena od mene ili institucje kojom rukovodim'', naveo je Simon na svom nalogu na Fejsbuku.

Istakao je da ni on ni muzej nisu namerno prekršili mađarski zakon o zaštiti dece iz 2021, prenosi AP.

Muzej je naknadno stavio obaveštenje na svoju veb stranicu i na ulaz da je izložba zabranjena za posetioce mlađe od 18 godina.

Fotografije o kojima je reč prikazuju zajednicu starijih pripadnika LGBT populacije koji žive na Filipinima poslednjih decenija, dele dom i brinu jedni o drugima u starosti.

Ministarstvo kulture je u saopštenju napisalo da je Simon otpušten zbog nepoštovanja zakona i ''ponašanja koje mu je onemogućilo nastavak zaposlenja''.

Mađarska vlada na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom ograničila je dostupnost materijala koji ''promovišu'' ili prikazuju homoseksualnost maloletnicima u medijima, uključujući televiziju, filmove, reklame i literaturu.