16. novembar 2023 09:42

Broćeta: Odluka Gradskog veća Mostara o izopštavanju ćirilice je sramna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broćeta: Odluka Gradskog veća Mostara o izopštavanju ćirilice je sramna

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

MOSTAR - Poslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta ocenio je sramnom i skandaloznom odluku mostarskog Gradskog veća da se ne dozvoli ćirilica u nazivima ulica u užem jezgru grada Mostara, gde Srbi žive vekovima, što ukazuje na težak i loš položaj srpskog naroda u FBiH.

"Poslednja dešavanja u Mostaru, kao i mnoga druga dešavanja govore nam da FBiH, nažalost, još živi u 1995. godini, što je jasna poruka sve manjem broju Srba na ovom prostoru", naveo je Broćeta u izjavi za Srnu.

On je ukazao na veoma loš položaj Srba u FBiH.

"Šta drugo očekivati u zemlji apsurda i presedana kad se u FBiH na 90 odsto njene teritorije ne dozvoljava narodu koji vekovima tu živi da piše svojim pismom, govori svojim jezikom, ali i niz drugog što je osnova postojanja svakog naroda, pa tako i srpskog", kazao je Broćeta.

On je naveo da FBiH Srbe nikada neće uvažavati kao konstitutivni narod.

"Јednostavno, FBiH nas nikad neće uvažiti kao konstitutivni narod na celoj svojoj teritoriji, a u tome joj pomaže međunarodna zajednica koju po svemu sudeći to ne zanima. A zašto bi i zanimalo kad je ta ista međunarodna zajednica pomagala nestajanje našeg naroda sa ovih prostora stavljajući se otvoreno na drugu stranu", naveo je Broćeta.

Gradsko veće Mostara je u utorak, 14. novembra, usvojilo odluku o adresnom registru grada i označavanju naseljenih mesta, naselja, ulica i trgova nazivima, samo na latinici, odbivši prethodno amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.