21. novembar 2023 15:34

Grlić Radman: Nismo obavešteni o razlogu proterivanja diplomate iz Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grlić Radman: Nismo obavešteni o razlogu proterivanja diplomate iz Srbije

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

ZAGREB - Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman govorio je danas o proterivanju hrvatskog diplomate iz Srbije i rekao je zvanični Zagreb postupio recipročno i da je odlučeno da se savetnik Ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata.

Grlić Radman je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je zvanični Zagreb predviđao eskalaciju, ali ne i ovako radikalan potez Beograda, što smatra neuobičajenim.

"Odlučili smo da se savetnik Ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena ambasadorki i u njoj se navodi da savetnik mora napustiti teritoriju Hrvatske", rekao je Grlić Radman.

On je ponovio da Hrvatska odbacuje osnove po kojima je proteran hrvatski diplomata iz Srbije.

"Hrvatskom ambasadoru nije dat razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće", naveo je Grlić Radman.

Na pitanje o pisanju srpskih medija da je hrvatski diplomat proteran pod optužbama za špijunažu, ministar je rekao da ga nisu proterali mediji, nego Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara", naveo je Grlić Radman.

Ponovio je da Hrvatska od Srbije ovo nije očekivala, već su, kako je rekao, očekivali pruženu ruku.

"Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno", rekao je šef hrvatske diplomatije.

Na pitanje da li je savetnik viša funkcija od prvog sekretara i znači li to da je Hrvatska uzvratila žešće Srbiji, Grlić Radman kaže da je to stvar odabira, preneo je hrvatski portal Index.

"Mi nismo očekivali da će neki diplomata biti proteran. Mi smo uzvratili recipročno. Šta je trebalo da ih pitamo ko će biti proteran", upitao je Grlić Radman i dodao se pri donošenju odluke nisu rukovodili ni diplomatskim zvanjem ni imenom.

Iz resora kojim rukovodi Grlić Radman prethodno je saopšteno da je MVEP odlučio da reaguje recipročno na odluku srpske vlade i da je savetnika Ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića proglasila personom non grata.