22. novembar 2023 20:47

Katalin Novak: Višegradska saradnja ima dugu budućnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Katalin Novak: Višegradska saradnja ima dugu budućnost

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PRAG – Višegradska saradnja je "živa i zdrava" i ima dugovečnu budućnost, rekla je danas mađarska predsednica Katalin Novak na konferenciji za novinare nakon učešća na samitu šefova država grupe V4 u Pragu.

Ona je istakla da saradnja višegradskih zemalja ima istoriju dugu 700 godina, a Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka žele da je zadrže i "daju joj novi sadržaj", preneo je MTI.

"Tema sastanka bila je bezbednost, a Višegradska grupa u tom pogledu ima nameru da formira bezbedno ostrvo u srcu Evrope i na to gleda kao na blago koje želi dugoročno da čuva", poručila je Novak.

On je napomenula da predsednici višegradskih zemalja vide efikasne mere protiv masovnih ilegalnih migracija i zaštitu od terorističkih aka kao veoma važne za zaštitu EU i njenih spoljnih šengenskih granica.

Što se tiče rata u Ukrajini, kao zajednički stav grupe V4, ona je apostrofirala to da Rusija ne sme da dobije rat.

"Stojimo iza Ukrajine i trudimo se da pružimo maksimalnu pomoć kako bi ona imala priliku da zaštiti svoju zemlju i svoj narod u ratu“, rekla je ona.

Novak je dodala da situacija manjina u Ukrajini ne može biti predmet pregovora i zamolila svoje kolege da posvete veću pažnju tom pitanju.

Komentarišući, kako je rekla, "brutalni teroristički napad" na Izrael, Novak je istakla da su četiri predsednika saglasna oko potrebe da se predupredi eskalacija sukoba i minimizira broj poginulih civila.

Ona je ponovila poziv Hamasu da oslobodi taoce i pozdravila sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Novak je istakla jednoglasnu podršku Mađarske obezbeđenju bezbednosti pripadnika jevrejske zajednice, obećavši da će država to garantovati i u budućnosti.

Mađarska predsednica napomenula je da su predstavnici četiri zemlje razgovarali i o načinima da se ubrza transport između njih, smanji zavisnost od ruskih snabdevanja energentima i da se pređe na korišćenje zelene energije, kao i da nuklearnu energiju treba zadržati kao "čist energetski resurs" u budućnosti.

Govoreći o konkurentnosti Evrope, Novak je rekla da bez preokretanja "negativnih demografskih trendova" postoji mala šansa da se održi i ojača konkurentnost.