25. novembar 2023 18:09

Tanja Fajon podržava napore za trajni mir na Bliskom istoku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Fajon podržava napore za trajni mir na Bliskom istoku

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

AMAN - Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon podržala je rešenje o dve države i pozvala na korake ka trajnom miru na Bliskom istoku, tokom dvodevne posete Egiptu i Jordanu sa portugalskim kolegom Žozeom Gomešom Kravinjom.

„Potreban nam je trajni prekid vatre i potreban nam je konkretan mirovni plan sa konkretnim krajnjim ciljem – a to je rešenje dve države sa priznanjem Palestine. Ali put do toga je dug i kompleksan, zato treba da razgovaramo, da slušamo jedni druge“, rekla je ona posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Amana Amanom Safadijem.

Prema njenim rečima, Slovenija želi da bude deo ovih razgovora i spremna je da se angažuje na obezbešivanju dugotrajnog mira u regionu, kao nestalna članica Saveta bezbednosti UN u 2024-2025, prenosi agencija STA.

„Postoji mnogo dobrih ideja, ali je prioritet trajni prekid vatre i hitna humanitarnu pomoć", navela je slovenačka ministarka.

Nakon Amana, Fajon i Kravinjo razgovarali su u Kairu sa predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem i ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem.

Fajon je podvukla potrebu za političkim rešenjem sukoba i trajnim prekidom vatre u Gazi.

Ona je zahvalila Egiptu na pomoći koju je pružio ljudima u Gazi i na posredovanju u trenutnom prekidu vatre.

Fajon i Kravinjo su se u petak sastali sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Eli Koenom, predsednikom Isakom Herzogom i porodicama izraelskih talaca pre odlaska u Ramalu na Zapadnoj obali i sastanka sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom al Malikijem i premijerom Mohamedom Štajeom.