29. novembar 2023 12:18

Micotakis: Otkazivanje sastanka sa Sunakom nema uticaj na dugoročne odnose

Izvor: TANJUG

podeli vest

Micotakis: Otkazivanje sastanka sa Sunakom nema uticaj na dugoročne odnose

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

ATINA - Grčki premijer Kirjakos Micotakis ocenio je danas da je otkazivanje sastanka sa njegovim britanskim kolegom Rišijem Sunakom zbog skulptura sa Partneona bilo ''nesrećno'', ali je dodao da to na dugi rok neće naštetiti odnosima Atine i Londona.

Sunak je otkazao u utorak sastanak sa Micotakisom u Londonu, što je izazvalo ljutiti odgovor grčkog premijera, koji je to otkazivanje nazvao nepoštovanjem i rekao da je to sprečilo dvojicu lidera da razgovaraju o važnim svetskim pitanjima, preneo je Rojters.

Portparol britanske vlade je kasnije rekao da se Micotakis, koji je tokom vikenda dao internvju za Bi-Bi-Siju (BBC), nije pridržavao uveravanja da neće javno pokretati pitanje vraćanja skulptura Partenona iz Britanskog muzeja u Atinu.

Zvaničnici grčke vlade rekli su, međutim, da je Micotakis u tom intervjuu samo ponovio dugogodišnji stav njegove zemlje.

Grčka je više puta pozivala Britanski muzej da trajno vrati skulpture stare 2.500 godina koje je britanski diplomata lord Elgin odneo sa sobom iz hrama Partenon 1806. godine, u periodu kada je Grčka bila pod turskom vlašću.

Otprilike polovina friza od 160 metara koji je krasio Partenon u Atini nalazi se u Britanskom muzeju, dok se 50 metara rezbarija nalazi u muzeju Akropolja u Grčkoj.

Micotakis je uporedio razdvajanje skulptura sa presecanjem Mona Lize na pola, što je britanska vlada odbacila.

''Otkazivanje ovog sastanka imalo je i pozitivnu stranu. Pravedan zahtev Grčke za ponovnim ujedinjenjem skulptura Partenona dobio je još veći publicitet, ne samo u Velikoj Britaniji već i na međunarodnom nivou'', rekao je Micotakis za BBC.