29. novembar 2023 20:53

Kovačevski i Blinken potvrdili odlične odnose Severne Makedonije i SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski i Blinken potvrdili odlične odnose Severne Makedonije i SAD

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

SKOPLJE - Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski održao je danas popodne u Skoplju sastanak s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kada su obojica istakli odlične odnose između te dve zemlje

Kovačevski i Blinken su na sastanku razgovarali i o kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Severnoj Makedoniji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i sprovođenju neophodnih reformi, preneo je portal Telma.

Premijer Kovačevski je na sastanku ocenio da dve zemlje kontinuirano neguju produktivan politički dijalog, koji je značajno produbljen kroz strateško partnerstvo Severne Makedonije i SAD.

Telma navodi da "SAD visoko cene doprinos Severne Makedonije kao saveznika u NATO, ali i u regionalnom kontekstu kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Blinken je nagovestio da će SAD nastaviti da podržavaju Severnu Makedoniju u njenim narednim koracima koji bi trebalo da obezbede članstvo u EU i izrazio veliko poštovanje za hrabre i državničke odluke koje Vlada donosi da bi ispunila taj cilj.

Državni sekretar je pozdravio uspešno predsedavanje Severne Makedonije OEBS-om i njen konstruktivan pristup u realizaciji agende i suočavanju sa izazovima sa kojima se ta organizacija suočava.