4. decembar 2023 11:20

Bugarski predsednik stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bugarski predsednik stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini

Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool

SOFIJA - Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na odluku o isporuci bugarskih oklopnih vozila Ukrajini.

On je vratio na novu raspravu u parlamentu Zakon o potvrđivanju sporazuma kojim Bugarska daje Ukrajini besplatno oklopnu opremu.

U razlozima za veto navedeno je da narodni poslanici nisu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije, što im onemogućava objektivnu procenu da li obezbeđena oprema više nije neophodna Bugarskoj, navodi se u saopštenju na sajtu predsednika Bugarske.

Navedeno je da nisu uzeti u obzir ni borbeni zadaci koji su dodeljeni MUP-u, ni potrebe Glavnih uprava „Granična policija“ i „Protivpožarna bezbednost i bezbednost stanovništva“.

"Oklopna transportna oprema koja je dostavljena Ukrajini mogla bi da se koristi posebno za zaštitu bugarske granice i za pružanje pomoći stanovništvu u slučaju katastrofa i udesa, uključujući i teško dostupna područja. Rukovodim se uverenjem da bezbednost, zdravlje i život bugarskih građana treba da budu glavni prioritet“, istakao je predsednik Bugarske.

Naveo je primere poplava u Karlovu i Carevu, kada se Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom oslonilo na sposobnosti bugarske vojske da blagovremeno i efikasno ispuni svoju zakonom utvrđenu misiju.

"Slučajevi kada će se službe za zaštitu stanovništva suočiti sa ovakvim izazovima biće sve češći, a to zahteva njihovo jačanje, a ne slabljenje“, dodao je Radev.

Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bugarske i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnom pružanju oklopne transportne opreme, potpisan je u Sofiji 8. avgusta 2023. i u Kijevu 13. novembra 2023.