19. decembar 2023 14:35

Kovačevski: Pregovarački okvir je jasan, nema novih uslova pored izmena Ustava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Pregovarački okvir je jasan, nema novih uslova pored izmena Ustava

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

SKOPLJE - Imamo jasan pregovarački okvir, nije rečeno da postoje novi uslovi pored ustavnih amandmana, rekao je danas premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, komentarišući izjavu potpredsednice bugarske vlade i ministarku spoljnih poslova Marije Gabrijel da uslov za nastavak evropskog puta Skoplja nisu samo ustavne promene, već i poštovanje Ugovora o prijateljstvu i dobrosusedstvu i dva protokola.

"Nije rekla da postoje novi uslovi. Imamo vrlo jasan pregovarački okvir. Taj okvir ima obaveze za Evropsku uniju i za Severnu Makedoniju", rekao je Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara posle dodele uverenja ranije neupisanim licima u matične knjige rođenih.

Prvi čovek makedonske vlade istakao je da je Severna Makedonija, na poslednjem Samitu Zapadnog Balkana sa EU i na poslednjem Evropskom savetu, imala najjasniji zaključak još otkako je ta zemlja dobila statusa kandidata u EU, te da je jasno navedeno da je uspešno završila proces skrininga.

Ostaje, naglasio je, da država ispuni svoju obavezu da sprovede izmene Ustava i da odmah bez odlaganja bude zakazana druga međuvladina konferencija, prenosi severnomakedonski portal "Libertas".

Što se tiče ostalih odnosa Skoplja i Sofije, oni se tiču sporazuma o dobrosusedstvu i oni su na bilateralnom nivou, na čemu rade interresorne komisije i stručne komisije.

"Pregovarački okvir se odnosi na poglavlja, skrining smo završili izuzetno uspešno i pregovori se vode po tim poglavljima. Pogledajte zaključke, vrlo je jasno šta Makedonija treba da uradi da bi druga međuvladina konferencija bila sazvana odmah, bez odlaganja i dodatnog zakazivanja. Sve ostalo je dnevna politika koja nikome ne ide u prilog, osim onima koji ne žele da vide državu integrisanu u Evropsku uniju", istakao je Kovačevski.

Zamenica bugarskog premijera Marija Gabrijel rekla je u ponedeljak da Bugarska nema bilateralni problem sa Severnom Makedonijom u pogledu evropskih integracija i da uslov za nastavak evropskog puta Skoplja nisu samo ustavni amandmani već i poštovanje Ugovora o prijateljstvu i dobrosusedstvu i dva protokoli.

Prema njenim rečima, za Sofiju je važno da vidi napredak u drugim pravcima ukoliko bude poteškoća sa ustavnim amandmanima, ali je istakla da su u julu održana dva tehnička sastanka u Sofiji i u oktobru u Skoplju, na kojima je konstatovano da, nažalost, nema napretka.