3. januar 2024 12:40

Milorad Dodik: Sve što je Ustavni sud radio bilo je protiv srpskog naroda i Republike Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Sve što je Ustavni sud radio bilo je protiv srpskog naroda i Republike Srpske

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Republike Srspke Milorad Dodik kaže da je Srpska jasno rekla da ne veruje Ustavnom sudu BiH koji je vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara uradio sve da uruši Dejton, a tu instituciju pretvori u dekadentnu i neustavnu.

Sve što je ta institucija radila bilo je na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske, istakao je Dodik.

"Odlazak stranih sudija i poništavanje svih nesutavnih odluka, uslov je Srpske, koja do tada neće birati sudije. Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj meri uverena da je moguća pravičnost u pogledu delovanja ovog suda", naveo je Dodik.

Sa žaljenjem je konstatovao da to poslednjih godina nije slučaj.

"Zato mi ne možemo da verujemo toj instituciji. Sudije Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni deo zaštite Ustava, ne samo Srba i Republike Srpske, već i ustavnih vrednosti. To su zloupotrebili do te mere da je sve postalo besmisleno", rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka sa episkopom banjalučkim Јefremom.

Istakao je da je Republika Srpska jasno rekla da dvojica sudija iz Srpske neće biti izabrana dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda, te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio.

Odlazak stranih sudija i poništavanje svih neustavnih odluka uslov je Srpske, koja do tada neće birati sudije. Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj meri uverena da je moguća pravičnost u pogledu delovanja ovog suda, objavljeno je na internet stranici Dodik.net.